30 grudnia 2022

Sos czosnkowy


2 ząbki czosnku ( można więcej ) 
200 ml gęstej śmietany 18%
200 ml majonezu 
duża szczypta cukru pudru 
przyprawy - sól , pieprz biały

 Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę .
Do miski przekładamy śmietanę / jogurt , majonez , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Do całości dodajemy dużą szczyptę cukru pudru , doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Odstawiamy na około 2 godziny . 

Sos idealnie pasujemy do przekąsek , zapiekanych naleśników czy też warzywnych kotlecików . 


29 grudnia 2022

Kurczak ze szpinakiem i mini marchewkami


300 g piersi z kurczaka 
450 g szpinaku mrożonego 
300 g mini marchewki mrożonej 
2 ząbki czosnku 
oliwa z oliwek 
2 łyżki przyprawy do kurczaka 
przyprawy - pieprz czarny , pieprz czosnkowy , maggi , sól , 
gałka muszkatołowa 

Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy następnie kroimy w plasterki 
i oprószamy przyprawą do kurczaka . Obsmażamy na złoty kolor na odrobinie oliwy , gdy kurczak jest gotowy dodajemy obrany 
i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 5 minut .


Gdy mięso z czosnkiem mamy podsmażone dodajemy mrożony szpinak (mogą być liście albo rozdrobiony) , chwilę podsmażamy do puszczenia wody następnie dokładamy mrożone mini marchewki 
i dusimy pod przykryciem koło 10 minut (możemy podlać wodą gdy mamy jej mało) . 

 

Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . 

Gotowe danie można podać z makaronem lub jako same danie bez dodatku . 

24 grudnia 2022

Wiewiórka


340 g mąki tortowej 
1/2 szklanki oleju 
4 jajka 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki pokrojonych rodzynków 
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 
50 g posiekanej czekolady deserowej 
2 jabłka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżka cynamonu 

Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną , cynamonem .
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy lekkim strumieniem olej i po łyżce mieszanki produktów sypkich . Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników . 
Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka , orzechy , rodzynki i czekoladę . Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki  (ciasto jest dość gęste) 


Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównujemy . Pieczemy około 45 - 50 minut 
w temperaturze 170 °C . 


Po upieczeniu ciasto wyciągamy i studzimy .