19 stycznia 2023

Karkówka w sosie pomidorowym

 


1kg karkówki 
2 sosy Boloński (Dawtona) 
4 łyżki musztardy stołowej
3 średnie cebule 
6 ogórków konserwowych 
przyprawa do mięs (Knorr) 

Karkówkę kroimy na około 5 - 6 cm plastry i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do schabowy , następnie przekładamy na blaszkę lub naczynie żaroodporne , oprószamy przyprawą . 


Następnie mieszamy sos (pozostawiamy pół z jednego słoika) z musztarda , polewamy mięso z jednej i drugiej strony . Na gotowe mięso układamy pokrojone w plastry ogórki i cebule , polewamy pozostawionym sosem . 


Przygotowane mięso smażymy w piekarniku około 1 godziny w 180 °C (możemy pod koniec przykryć folią aluminiową lub pokrywką by góra nam się nie spiekła) .
Gotowe mięso podajemy z ulubioną surówką oraz ziemniakami . 


14 stycznia 2023

Poduszka budyniowa


5 jajek 
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
1 1/2 szklanki mleka 
1 szklanka oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 krople aromatu waniliowego 

BUDYŃ 
3  sztuki budyniu waniliowego
2 3/4 szklanki mleka 3,2%
4 łyżki mleka 

DODATKOWO 
1 łyżeczka kawy 
2 łyżki kakao 

Budyń z cukrem rozprowadzamy w części mleka a pozostałą część zagotować . Do zagotowanego mleka dodać dobrze wymieszany proszek budyniowy oraz cukier i cały czas mieszając , zagotować . 
Do miski miksera wbić jajka dodać cukier . Ubić na puszysta masę , dodać aromat oraz wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę , olej mleko . Ciasto wymieszać na jednolitą masę i wylać do wyłożonej papierem formy (25x30 cm) . 


Na sitku wymieszać kawę z kakao i obficie zasypać wierzch wylanego ciasta . Przestygnięty budyń kłaść łyżką na zasypane ciasto . 


Piec w temperaturze 180 °C przez około 50 minut . 

10 stycznia 2023

Siekane kotleciki z kurczakiem i pieczarkami


600 g piersi z kurczaka
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera żółtego
200 g pieczarek
olej do smażenia
łyżka masła
przyprawy-sól , pieprz , maggi , słodka papryka 

Pieczarki kroimy na drobno i podsmażamy na odrobinie masła do odparowania wody .
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , podsmażone oraz lekko przestudzone pieczarki i przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) wszystko dokładnie mieszamy .

  

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżka masę 
na kotlety i smażymy na złoty kolor z obu stron . 
Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć 
je z nadmiaru tłuszczu .


Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę .