09 marca 2023

Nuggetsy z piekarnika


 
1 kg kurczaka
olej smakowy (Kujawski) rozmaryn-oregano-bazylia
przyprawy - Vegeta , papryka słodka, zioła prowansalskie , pieprz czarny 

PANIERKA 
mąka pszenna 
jajka 
pokruszone płatki kukurydziane 
bułka tarta 

Polędwiczki lub cała pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki . 


Oprószamy Vegeta , słodka papryka , pieprz czarny, ziołami prowansalskimi i dodajemy olej smakowy. Pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu . 
Produkty na panierkę przekładamy do trzech misek. Do jednej mąką, do drugiej jajka, do trzeciej płatki kukurydziane i bułka tarta.


Po upływie tego czasu panierujemy . Na początek dokładnie w mące pszennej . 
 

Następnie przekładamy do jajka . 


A na samym końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych z bułką tartą . Dociskamy by płatki nie odpadały od mięsa . 


Gotowe, opanierowane nuggetsy układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy około 30 minut (czas zależy od wielkości naszych nuggetsów) w temperaturze 200 °C (góra-dół) . Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika . 


Danie podajemy z ulubionymi dodatkami do fast-food-ów u mnie dziś surówka obiadowa 
Przepis poniżej ;



Złodziej złapany na gorącym uczynku . 



05 marca 2023

Sos z wędzonego boczku

Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje się do wszelkich rodzajów mięs wykonanych 
z wieprzowiny . 


120 g boczku wędzony 
1 łyżka oleju
1 duża cebula 
100 ml różowego półsłodkiego wina
2 łyżki majonezu 
3 łyżki śmietany 
około 300 ml mleko bez laktozy 
1 duża łyżka maki pszennej 
50 ml zimnej woda 
1 mała łyżeczka - gorczycy, majeranku
1/4 łyżeczki - ostra papryka, bazylia, czosnku granulowanego
przyprawy - sól, pieprz, maggi 

Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmażenia się z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.


Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina. 


W międzyczasie łączymy ze sobą majonez , śmietanę i mleko (łącznie mamy mieć około 400 ml). Wlewamy całość , cały czas delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut następnie całość blendujemy 
i zaklepujemy miksturą maki z woda , doprawiamy przyprawami 
(sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania . 


Gotowy sos podajemy na ciepło. 
Idealnie pasują do karminadli i kapusty kiszonej ( moje ulubione połączenie ) . 
Przepisy poniżej ;
Kotlet mielony , karminadel - 
Kapusta kiszona z boczkiem - 


01 marca 2023

Kofty


600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula
3 małe ząbki czosnku 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
1 duża szczypta chili grys, cynamonu 
1/2 łyżeczki kolendry, ostrej papryka
przyprawy- słodka papryka, sól, magii, kminek
olej 
6 wykałaczki do szaszłyków 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy ,natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia.


Po upływie tego czasu, mięso dzielimy na porcje (u mnie 100 g) zwilżamy ręce w oleju i formujemy podłużnego kotleta mielonego do którego wpinamy wykałaczkę. Całość pozostawiamy około 30 minut w chłodnym miejscu.


Gdy mięsa mamy gotowe smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z małą ilością oleju (jeśli nie mamy to możemy użyć zwykłej) następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut w 170 °C. 


niekiedy robię wersję z cebulka

Jeżeli kofty smażymy na patelni grillowej możemy pod koniec smażenia dorzucić do nich jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażę na złoty kolor. Później cebulę doprawiamy do smaku i jest to świetny dodatek. 

Gotowe kofty podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie zagościł sos tzatziki z surówką.