30 stycznia 2024

Roladki z tortilli z sałatą masłową , łososiem , pomidorem i ogórkiem


1 placek z tortilli 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette) 
3 liście sałaty masłowej 
2 plastry łososia wędzonego 
8 plastrów ogórka szklarniowego 
7 plastrów pomidora czerwonego 

Placek tortilla smarujemy serkiem jogurtowym , układamy liście sałaty , kawałki łososia , plastry warzyw . Następnie ciasno zwijamy . 


Roladki schłodzić przed podaniem (lecz nie koniecznie) . Gotową tortille kroimy na około 1 cm plastry do każdego kawałka możemy wbić wykałaczkę . 


23 stycznia 2024

Devolay wersja klasyczna


2 pojedyncze piersi z kurczaka
100 g masła 
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawy- sól, pieprz biały mielony , słodka papryka 

  DO PANIEROWANIA
mąka pszenna
3 jajka 
kilka kropel maggi 
bułka tarta 

olej do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy na ból tak by wyszły dla kotlety , delikatnie rozklepujemy . Delikatne posypujemy przyprawami z każdej strony . 
Na przyprawione kotlety układamy mało (około 25 g) i troszkę koperku . 
Zwijamy dość ciasno tak by boki były sklejone (tak by masła nie było widać) . Gotowego devolaya wkładamy do lodówki na 30 minut . 


Gotowe devolaye panierujemy w podwójnej panierce . 
Mąka pszenna-rozbełtane jajko z kilkoma kroplami maggi-bułka 
tarta . 
Opanierowane devolay smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony . Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 200 °C 
na około 10 minut . 


19 stycznia 2024

Zupa ogórkowa z ryżem


Około 2 litry czystego rosołu 
10 średnich ogórków kiszonych
20 g pory 
3 marchewki
1 pietruszka
1 ugotowane żeberko 
100 ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Rosół wlewamy do garnka , zagotowujemy . Dosypujemy przepłukany ryż i gotujemy około 10 minut na małym ogniu .
W między czasie ogórki , marchewka , pietruszkę ścieramy na 
tarce o grubych oczkach , por kroimy w plastry . Gdy ryż zaczyna być miękki dorzucamy warzywa oraz natkę pietruszki . Całość gotujemy około 7 minut , do miękkości ryżu . 
Doprawiamy do smaku przyprawami .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ;