04 października 2024

Zupa pomidorowa z ryżem


około 1,5 litry czystego rosołu
1/2 litra domowego przecieru pomidorowego
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
130 g suchego ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy dodajemy przepłukany ryż i gotujemy około 7 minut po upływie tego czasu dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do miękkości ryżu . Do całości dodajemy pokrojone ugotowane warzywa , posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku , zagotowujemy . 


24 września 2024

Kurczak pod pierzynką

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka 
1 mała por
4 łyżki majonezy 
4 łyżki ketchupu (Heinz)

przyprawy-do kurczaka , słodka papryka , pieprz biały 

Pierś kurczaka układamy na zrobionej z papieru do pieczenia koszyczki (kawałek papieru składamy w harmonijkę , związujemy końce a środek delikatnie rozszerzamy) albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszce lub naczyniu żaroodpornym , oprószamy przyprawami z każdej strony . 
Tak gotową pierś smarujemy majonezem z jednej strony na to układamy pokrojoną w pół plasterki por .


N
a por wylewamy ketchup który przykrywamy potartą na grubych oczkach marchewką .


Tak przygotowaną pierś przykrywamy papierem do pieczenia 
(by nie spaliła nam się marchewka) i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 40 minut . 


Gotową pierś podajemy z surówką i ziemniakami . 

20 września 2024

Pierogi z kaszanką


500 g kaszanki
1 średnia cebula
1 łyżkę masła 
pieprz

Cebule kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . 


Gdy cebulę mamy ze złoconą dokładamy do niej kaszankę , dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 

Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
 

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona na złoto cebulka .
Polecam podsmażyć pierożki na margarynie (Palma z murzynkiem) lub masłem smakują wyśmienicie /