30 grudnia 2024

Roladki tortilla z serem i szynką


1 placek tortilla 
1 duża łyżka serka ziołowego Philadelphia
4 plastry szynki drobiowej
4 plastry sera żółtego 
kilka kawałków szczypioru

Placek tortilla smarujemy serkiem układamy po całości szynka , ser oraz szczypiorek .


Całość dość ciasno zwijamy . Gotowego roladkę pozostawiamy na chwilę do scalenia .
Następnie roladkę kroimy na około 1 - 1,5 cm plastry do którego możemy po wbijać wykałaczki .

26 grudnia 2024

Galaretka drobiowa


3 udka z kurczaka 
2 duże marchewki 
1 pietruszka 
1/4 selera 
kawałek pory 
1 opalona cebula 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
około 1,5 litra zimnej wody 
1 liść laurowy 
3 kulki ziela angielskiego 
6 ziarna pieprzu czarnego 
1 łyżka Vegety 
2 łyżki żelatyny 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

Do garnka wkładamy udka , warzywa , liść laurowy , kulki ziele angielskie oraz ziarna pieprzu czarnego . Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu około 2 godziny . 
Ugotowane udka obieramy , kroimy w średnie kawałki . Marchewkę kroimy w drobną kostkę .
W litrze gorącego rosołu rozpuszczamy żelatynę , dodajemy natkę pietruszki , doprawiamy do smaku . 
W miseczkach układamy mięso i zalewamy żelatyna . Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej następnie pozostawiamy na całą noc w lodówce do stężenia . 


21 grudnia 2024

Makówki


około 1 litra mleka
250 maku mielonego
4 łyżki cukru 
100 g płatków migdałowych
200 g rodzynek
100 moreli suszonych
50 g suszonych śliwek 
50 g orzechów włoskich 
8 ml aromatu migdałowego 
2 białe bułki pszenne 

Do garnka z podwójnym dnem lub z grubym dnem wlewamy mleko 
(1 litr) , dosypujemy cukier i zagotowujemy . Do gotującego maku wsypujemy mak i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy do maku rodzynki , płatki migdałowe , posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę śliwki i morele , dokładnie mieszamy . Gotujemy około 30 minut od czasu do czasu mieszając , gdy masa za bardzo nam zgęstnieje dolewamy odrobinę mleka (masa ma być dość mokra) . Na koniec wlewamy olejek migdałowy, zagotowujemy 
(w tym momencie do makówek możemy dosypujemy cukier) . 


Bułkę kroimy w cienkie kromki . 


Na dno miski wlewamy odrobinę makówek na górę układamy bułkę , zalewamy makówkami następnie ponownie układamy cienkie kromki bułki i tak postępujemy do wykończenia .