20 stycznia 2025

Kopytka brokułowe


1 brokuł 
1 jajko 
200 g mąki pszennej 
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 
sól 

Brokuł gotujemy w osolonej z dodatkiem cukru wodzie około 5 minut . Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy . Przekładamy do miski , dodajemy jajko i bendujemy na gładką masę . 


Do całości dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i ugniatamy na jednolitą masę (ciasto jest dość kleiste) . Z gotowego ciasta ukrywamy kawałek , formujemy wałek który podsypujemy mąka . 


Tniemy pod skosem na około 5 cm kawałki . 
Gotowe kopytka gotujemy we wrzącej wody po wypłynięciu około 7 minut . 


Ugotowane kopytka podajemy jako dodatek do dań , 
do gulaszu czy z roztopionym masełkiem . 

16 stycznia 2025

Puree ziemniaczane z chrzanem


1 kg ziemniaków
3 duże łyżki chrzanu
2 łyżki masła 
sól i pieprz biały
koperek 

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Gdy ziemniaki są miękkie odcedzamy , dodajemy masło i dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków . Do całości dokładamy chrzan , sól , pieprz i koperek . Całość dokładni mieszamy . 
Puree podajemy gorące . 

Idealny dodatek do zup typu barszcz biały , żurek . 

07 stycznia 2025

Pasta jajeczna z salami i ogórka konserwowego


4 jajka ugotowane na twardo
70 g salami 
2 duże ogórki konserwowe 
1 łyżka majonezu 
1 łyżeczka koperku 
pieprz biały 

Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach , ogórki konserwowe ścieramy o tarce na grubych oczkach , salami kroimy w drobną kostkę . Całość przekładamy do jednej miski , dodajemy koperek oraz majonez . 


Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem . 
Przed podanie pastę pozostawiamy do przegryzienia i schładzamy .