22 lutego 2025

Pieczone faworki z piekarnika


500-550 g mąki tortowej TYP405
180 g śmietany 18%
6 białek (jajka L)
1 jajka (L)
30 ml wódki 40%
30 g masła 82%
10 g proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 

w lodówce około 2 godzin (można całą noc) . 


Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość 
od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok . 


Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .


Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) . 


Gotowe faworki przechowujemy w szczelnym pojemniku około 2 dni (jak szybciej nie zostaną zjedzone przez łasucha) .

13 lutego 2025

Pulpety po cygańsku


KLOPSIKI
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżeczka słodkiej papryki , pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki oregano , czosnku suszonego , soli
1 duża szczypta pieprzu cayenne , gałki muszkatołowej 

SOS
1 duża cebula 
500 g małych pieczarek 
3 średnie ogórki konserwowe 
1 czerwona papryka 
2 puszki pokrojonych pomidorów 
przyprawy- pieprz czarny , cukier , maggi , oregano , papryka słodka  

Wszystko przekładamy do miski , wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie formujemy około 30 g klopski które obsmażamy na niewielkiej ilości oleju . 
Gdy puplety mamy obsmażone ściągamy z patelni na bok . 
Na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone w plasterki pieczarki , pokrojoną w małe paski czerwoną paprykę oraz pokrojone w pół plasterki konserwowe ogórki .
Całość smażymy około 7 minut co jaki czas mieszamy . 
 Do całości dodajemy pomidory z puszki , doprawiamy do smaku przyprawami czyli posypujemy obficie pieprzem mielonym , szczyptą cukru , maggi, oregano, papryka słodka , dokładnie mieszamy . Do całości dokładamy pulpety i dusimy około 25 minut . Na 5 do 10 minut odkrywamy by sos z pulpetami nam zgęstniał . Możemy ponownie doprawić do smaku .


08 lutego 2025

Pizza z serków wiejskich


1 serek wiejski 200g
1 jajko 
4 łyżki mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
Duża szczypta: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 

DODATKI (mogą być ulubione)
ketchup łagodny
80 g startej mozzarelli 
1 mała cebula czerwona 
1/4 papryki czerwonej 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
3 łyżki kurczaka gyros 
3 plastry bekonu 
 liści rukoli 

Wszystkie składniki przekładamy do miski , blendujemy , wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia formy , formujemy okrąg . 
Pieczemy około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 170 °C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika obracamy upieczone ciasto .
Moja wersja .:
Polewamy ketchupem łagodnym , odrobina startej mozzarelli , kurczaka gyros , cebula pokrojona w piórka , czerwona papryka pokrojona w paseczki oraz pieczarek , odrobina mozzarelli .
Zapiekamy około 10 minut , wyciągam z piekarnika posypujemy rukolą oraz pokruszonym bekonem .

Gotową pizzę podajemy z ulubionym sosem .

Pizza z salami, czerwoną cebulą,
czerwoną papryką oraz bazylią