05 września 2025

Leniwe


200 g sera 
1 jajko 
15 g masła
około 120 g mąki 
1 łyżeczka płaska soli

Wszystko mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku nr.8, dodajemy jajko, masło oraz mąkę. Zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy wałek, ucinamy pod skosem małe kawałki. Możemy na nich zrobić lekkie nacięcia nożem lub widelcem lecz nie koniecznie. 
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 3 minut na małym ogniu.

Gotowe lenie podajemy jako samo danie lub jako dodatek. 

01 września 2025

Krokiety z mięsem


1 kg mięsa 
3 ugotowane ziemniaki 
2 marchewki 
1 pietruszka 
2 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe 
3 ząbki nie obranego czosnku 
1 łyżka domowej Vegety 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi , słodka papryka 

16 naleśników o średnicy 18 cm 

Mięso przekładamy do garnka dodajemy do niego ziarenka ziela angielskiego , pieprzu czarnego oraz liście laurowe . Całość zalewamy ciepłą wodą tak by mięso było delikatnie zalane . Dokładamy warzywa  , czosnek , Vegeta . Gotujemy do miękkości mięsa 
około 2 godzin . 


Ugotowane mięso mielimy na sicie fi8 wraz z marchewką oraz ziemniakami . Mięso doprawiamy do smaku przyprawami . 


Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki (przepis na blogu i poniżej) około 2 łyżki)) lekko dociskając , zwinąć boki i rulonik 
(ja osobiście zwijamy na 3) . 


Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . 
Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .

Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka
etykieta "naleśniki wytrawne" 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html?m=1

28 sierpnia 2025

Gofry serowe


200 g twarogu 
2 jajka
200 ml mleka 1,5%
200 g mąki pszennej 
1 duża łyżka cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Do miski przekładamy twaróg , żółtka jajek oraz cukier , całość rozgniatamy widelcem . 
Do masy serowo żółtkowej dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia , mieszamy na jednolitą masę . 


Do masy dodajemy ubite na sztywną pianę białka które delikatnie mieszamy z masą za pomocą rózgi kuchennej . 


Gotowe ciasto około 2 łyżki wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy . Pieczemy około 3 do 5 minut (czas zależy od mocy naszej gofrownicy) . 
Po upieczeniu gofry odkładamy na kratkę . 

Gofry podajemy z ulubionym dodatkami u mnie zagościł czekoladowy krem z daktyli i orzechów 
(przepis na blogu link poniżej .:)
ale dobrze komponują się z cukrem pudrem , ulubionym dżemem . 

Z podanej proporcji wychodzi 6 dużych gofrów.