25 grudnia 2021

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

 
400 g kapusty kiszonej 
300 g pieczarek
1 średnia cebula 
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
2 łyżki masła 
przyprawy - pieprz czarny grubo mielony , vegeta , maggi  

jajka - do panierowania 
bułka tarta - do panierowania 
olej - do smażenia krokietów 
 
Kapustę gotujemy go miękkości z zielem angielski , pieprzem 
w kulkach i liściem laurowym . Po ostygnięciu kroimy na drobniejsze kawałki (jeśli mamy grubą) i wyjmujemy do co wrzucili my przed gotowaniem . 
Pieczarki obieramy , kroimy na drobniejsze kawałki i smażymy na masełku z obraną , pokrojoną drobno cebulką , smażymy do odparowania wody z pieczarek . Gotowe dorzucamy do kapusty , doprawiamy do smaku przyprawami .
 

Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html  , potrzebujemy około 17 sztuk o średnicy 20 cm .
 
Gotowy farsz nakładamy na naleśnika .
 

Zwijamy lekko boki i zwijamy w rulonik .
 

Gotowe krokiety panierujemy w podwójną panierkę 
(jajko - bułka tarta ) i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron . 

21 grudnia 2021

Pierniczki


1 1/2 kg mąki pszennej 
3 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 kg margaryny (palmy z murzynkiem)
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru 
1-2 łyżeczki cynamonu 
1-2 łyżeczki kakao 
1-2 przyprawy do piernika (prymat) 
1 łyżka dżemu / powideł śliwkowych 
6 jajek 

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną .
W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę , miód , 
cukier .
Zagotować , dodać cynamon , kakao , przyprawę do piernika i dżem . Wlać gorące do mąki i wymieszać ( uwaga gorące ! ) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę . 
Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na  około12 godzin . 



Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki .


Piec na blaszce wysmarowanej margaryną , 
około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º C .


Po wystudzeniu można polukrować . 

Udekorowane pierniczki i gotowe do podjadania 




17 grudnia 2021

Księżyce orzechowe

 
400 g mąki pszennej 
250 g margaryny (użyłam Palmy)
100 g cukru pudru 
32 g cukru waniliowego
2 żółtka  
50 g mielonych orzechów włoskich 
100 g mielonych migdałów 
szczypta soli
 
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki .
 

Następnie wyjmujemy , dzielimy ciasto i z każdej części odrywamy porcję około 10 g ciasta ( wielkość orzecha włoskiego ) , formujemy wałek który zaokrąglamy na wzór rogalika . 
 
  
Gotowe pół księżyce układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną . Pieczemy około 15 minut w 175° C na złoty kolor .
 
 
Jeszcze ciepłe ale nie gorące ciasteczka obtaczamy cukrem pudrem .