14 grudnia 2023

Ryba po grecku


1 kg fileta z ryby 
sok z 1/2 cytryny 
5 średnie marchewki
2 średnie pietruszki 
mały korzeń selera 
3 średnie białe cebule 
240 g przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
6 kulek pieprzu czarnego
3 kulki ziela angielskiego
duża szczypta cukru
1/2 litra zimnej wody
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra , 
Olej 3 ziarna "Kujawski"

Rybę (u mnie miruna) jeżeli mamy zamrożoną, odmrażamy . Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie paski o grubości około 2 do 3 cm) posypujemy solą , pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia . Po tym czasie panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .  
Cebulę obrać i pokroić w pół piórka , smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Marchewkę , pietruszkę , korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dorzucamy do ze złoconej cebuli , smażymy około 10 minut , posypujemy solą . Po upływie tego czasu dolewamy wodę , dokładamy kulki pieprzu czarnego , ziela angielskiego , liść laurowy .  Zmniejszamy moc palnika i dusimy około 20 minut do miękkości warzyw . Gdy warzywa mamy miękkie dokładamy przecier pomidorowy , natkę pietruszki , posypujemy obficie przyprawami . Nadmiar wody odparować na większej mocy palnika , dość często mieszamy . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . 


Gotową rybę i warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek odrobina warzyw , ryba następnie kolejna część warzyw , kawałki ryby i ostatnia część warzyw . 



Tak ułożone warzywa z rybą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 20 minut . 


06 grudnia 2023

Zupa gołabkowa


600 g mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki oleju "3 ziarna"
1 mniejsza marchewka 
500 g kapusty białej
120 g suchego ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów krojonych
500 g passaty pomidorowej
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek pieprzu czarnego
4 kulki ziela angielskiego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki Vegety natur 
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Maggi


W dużym garnku rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor . Gdy cebula zaczyna się złościć przeciskamy do niej przez praske czosnek , 
smażymy około 5 minut . 
Do gotowej cebuli dokładamy mięso i smażymy do stracenia surowości dodając ostrą i słodką paprykę , gałkę muszkatołową , pieprz czarny mielony , curry , majeranek . Smażymy około 20 minut , po upływie tego czasu dorzucamy pokrojoną lub startą na dużych oczkach marchewkę . Smażymy 10 minut . 


Gdy mięso z marchewką mamy gotowe dodajemy pokrojoną kapustę , przepłukany ryż biały oraz wlewamy rosół/bulion (przepis na mój czysty rosół znajdziecie poniżej) do całości dokładamy sól , liście laurowe , kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Dokładnie mieszamy , zagotowujemy i gotujemy do miękkości ryżu , kapusty około 20 minut na średniej mocy palnika . 


Gdy wszystko mamy miękkie wlewamy pokrojone pomidory z puszki oraz Passate pomidorową  dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz Vegeta natur , cukier , ponownie mieszamy , doprawiamy do smaku pieprzem czarnym , maggi , soli , papryki , zagotowujemy . 


Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


01 grudnia 2023

Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami


800 g kapusty kiszonej 
500 g pieczarek
1 łyżka masła
Szczypta gałki muszkatołowej 
4 kulki pieprzu czarnego
2 kulki ziela angielskiego 
1 mała marchewka 
1 liść laurowy
przyprawy-pieprz czarny mielony , maggi , kminek 
 
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy zimna wodą , dodajemy obraną i startą na dużych oczkach marchewkę , 
kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotujemy około 20 minut(do miękkości kapusty) .
Pieczarki obieramy kroimy na w pół plasterki i smażymy na maśle 
do odparowania wody . 
Gdy kapustę kiszoną mamy miękka a pieczarki odparowanie wszystko razem mieszamy w jednej misce i odstawiamy 
do wystygnięcia . Po wystygnięcia kapustę z pieczarkami siekamy drobniej nożem lub mielimy w maszynce do mięsa na szarpaku . Doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy . 


Gdy farsz mamy przygotowany zaczynamy lepić nasze pierogi . 

Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie boki . 


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 5 minut .