4 jajka
200 g cukru
2 czubate łyżki majonezu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu
Rozdzielić białka od żółtek .
W osobnej misce na największych obrotach ubijamy białka na sztywną pianę , stopniowo dodając cukier . Ubijać 2 - 3 minuty .Kiedy białka są już ubite dodajemy 4 żółtka i majonez , miksujemy około 7-8 minut (ten czas na miksowanie trzeba koniecznie poświecić , babka tego potrzebuje !!!) . Po tym czasie dodajemy oby dwie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat . Mieszamy delikatnie na najmniejszych obrotach .
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypujemy mąką . Pieczemy w nagrzanym do 180° C piekarniku przez około 40-50 minut .
Po wystudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem .