08 kwietnia 2021

Babka majonezowa

 
4 jajka 
200 g cukru 
2 czubate łyżki majonezu 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki tortowej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka aromatu 
 
Rozdzielić białka od żółtek .
W osobnej misce na największych obrotach ubijamy białka na sztywną pianę , stopniowo dodając cukier . Ubijać 2 - 3 minuty .
Kiedy białka są już ubite dodajemy  4 żółtka  i majonez , miksujemy około 7-8 minut (ten czas na miksowanie trzeba koniecznie poświecić , babka tego  potrzebuje !!!) . Po tym czasie dodajemy oby dwie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat . Mieszamy delikatnie na najmniejszych obrotach .
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypujemy mąką . Pieczemy w nagrzanym do 180° C piekarniku przez około 40-50 minut . 
Po wystudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem .
 

07 kwietnia 2021

Sałatka tzatziki


 400 g makaronu mini kokardki 
 mała kapusta pekińska 
 1 ogórek zielony 
 1-2 papryki czerwone 
 300 - 350 g szynki drobiowej 
 4 jajka 
 1 puszka kukurydzy konserwowej 
 1 przyprawa tzatziki 
 mały pęczek koperku 
 2-3 łyżki majonezu 
  
 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , 
studzimy i przekładamy do dużej miski . 
Jajka gotujemy na twardo , studzimy następnie przeciskamy przez sitko do jarzyn i dokładamy do makaronu . 
Ogórek ( można obrać ale nie koniecznie ) , paprykę 
( pozbawić nasion ) szynka i kapusta pekińska  kroimy w drobną kostkę . Kukurydzę odcedzamy z zalewy . 
Wszystko przekładamy do miski z makaronem , mieszamy dodajemy przyprawę tzatziki ( tylko to ! ) , posiekany koperek oraz majonez . Mieszamy całość i zostawiamy do przegryzienia .
 

Chleb z gara

Chleb z gara chodź raz każdy z nas upiekł . Jest dość pracochłonny ale smaczny . Przepis znalazłam przypadkowo w Internecie .
 
  
750 g mąki pszennej 
25 g świeżych drożdży (7 g suszonych)  
1/2 łyżeczki cukru 
2 płaski łyżeczki soli 
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody 
 
Wszystko razem wkładamy do jednej miski i mieszamy łyżką . odstawiamy na 30  minut do wyrośnięcia . Ponownie zagnieść ciasto 
i ponownie zostawić go na 30 minut do wyrośnięcia  .
Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem ,może być naczynie żaroodporne 
z przykrywką w 220° C do gorącego wrzucić ciasto i przykryć . 
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200° C przez 
około 35 minut  . Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut 
(do zrumienienia) . 
 
   // garnek o średnicy ø 21 cm , może być naczynie żaroodporne //