500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała czerstwa bułka
1 mała cebula
Kawałek białej części pora
Kawałek czerwonej papryki
200 g mini pieczarek
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Margaryna (Palma z murzynkiem)
Woda
przyprawy - pieprz czarny , Vegeta , sól , gałka muszkatołowa , papryka słodka
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy namoczoną w wodzie bułkę , przyprawy , jajko oraz natkę pietruszki .
Pieczarki obieramy , kroimy drobno i podsmażamy na maśle do odparowania wody następnie zimne dokładamy do mięsa .
Paprykę , cebule kroimy w drobną kosteczkę , por w cienkie pół plasterki i również dokładamy do mięsa .
Ponownie doprawiamy do smaku przyprawami i dokładamy łyżkę bułki tartej . Dokładnie wyrabiamy masę mięsną i formujemy klopsy (u mnie każdy około 80 g) i obtaczamy bułką tartą .
Smażymy z każdej strony na złoty kolor na roztopionej , rozgrzanej margarynie .