19 maja 2023

Surówka z młodej kapusty i ogórka


1 średnia główka młodej kapusty 
1 zielony ogórek szklarniowy 
2 marchewki 
1 łyżka posiekanego koperku / pietruszki 
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki majonezu 
sól , pieprz

Kapustę szatkujemy na drobno posypujemy delikatnie solą i pozostawiamy na około 20 minut do puszczenia soku . W między czasie kroimy ogórka w plastry lub pół plastry ( środek wydrążamy ) a marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach . 
Gdy kapusta puści soki dodajemy resztę warzyw oraz koperek / pietruszkę  . 


Do całości dodajemy majonez i śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem . 

Gotową surówkę od razu konsumujemy . 

14 maja 2023

Żeberka na kiszonej kapuście

 
około 1 kg żeberek ekstra mięsne/paski 
400 g kiszonej kapusty
2 małe cebule 
około 100 g boczku wędzonego 
olej 
2 liście laurowe
przyprawy - majeranek , papryka ostra , papryka słodka , pieprz czarny mielony , maggi 
przyprawa do mięs (Knorr) , 
świeże zioła - majeranek , tymianek

Żeberka myjemy , przekładamy do naczynia w którym będziemy przyprawiać mięso . Mięso oprószamy przyprawami ( papryka słodka i ostra , majeranek , pieprz , i przyprawa do mięs ) oblewamy olejem 
( tak by mięso nam nie wyschło ) . Odstawiamy na bok na około 30 minut . W między czasie kroimy boczek na małe , drobne paseczki oraz jedną cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę , odstawiamy na bok .


Po upływie tego czasu żeberka obsmażyć  na patelni do lekkiego ze złocenia i odkładamy na talerz . 


Na tej samej patelni , co smażyliśmy mięso , smażymy również boczek oraz cebulę na złoty kolor do całości dokładamy kiszona kapustę 
( jeśli mamy twardą możemy obgotować , jeżeli kwaśną to płuczemy ) i smażymy około 10 minut następnie doprawiamy do smaku , pieprz , maggi . 

 

Gotową kapustę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego na nią układamy żeberka , posypujemy obraną , posiekaną w piórka cebulą i liściem laurowym . 


Gotowe mięso przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku 
w 170 °C przez około 60 minut . Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne około 40 minut , na koniec posypujemy świeżymi ziołami . 

Gotowe żeberka podajemy z kluskami śląskimi lub ugotowanymi ziemniaki z wody .

Link do klusek śląskich znajdziecie poniżej : 
Ciemne kluski.: 
Kolorowe kluski.:


13 maja 2023

Siekane kotleciki z kurczaka ze szpinakiem


600 g piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g sera żółtego
6 kostek brykietu szpinaku 
2 ząbki czosnku 
przyprawy – sól , pieprz , maggi , słodka papryka , gałka muszkatołowej 

olej do smażenia 

Szpinak smażymy na łyżce oleju do odparowania wody następnie dodajemy gałkę muszkatołową oraz obrany , przeciśnięty przez prasę czosnek i smażymy około 5 minut do uwolnienia aromatu czosnku . Pozostawiamy do wystygnięcia . 


Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) i zimny szpinak , mieszamy wszystko dokładnie . 


Na patelni rozgrzewamy olej , nakładamy łyżka masę na kotlety i smażymy na złoty kolor 
z obu stron . Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu .

Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę . 


 Poniżej umieszczam link do wersji z pieczarkami ;