22 kwietnia 2021

Moje leczo z cukinii


3 średniej wielkości cukinie
2 cebule 
6 średnich pieczarek 
3 papryki (kolorowe lub jednego koloru) 
1/2 kg kiełbasy 
4 pomidory 
2 szklanki passaty 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta , zioła prowansalskie 
papryka ostra i słodka
 
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , podsmażamy na złoty kolor 
dodając do niej pokrojone w grube pół plastry pieczarki a po chwili kiełbasę pokrojoną w pół talarki , podsmażyć . 
Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodajemy paprykę pokrojoną 
w paseczki lub w grubszą kostkę oraz cukinię (można obrać ale nie koniecznie) . 
Dusimy na nie wielkim ogniu do momentu gdy cukinia zrobi się 
miękka i puści soki (można dodać nie wielką ilość wody) 
dodać pomidory bez skórek i pestek oraz passatę . 
Dusimy jeszcze chwilę i doprawiamy do  smaku .

    Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem .  

 

19 kwietnia 2021

Babka cytrynowa

 
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
2 łyżki sok z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  
  LUKIER
1/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
  
Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści .
 Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia . Do ubitych jajek dodajemy olej , sok z cytryny i mieszamy . Następnie dodajemy mąkę , oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta .
Foremkę na babkę smarujemy olejem następnie napełniamy ciastem 
do 3/4 wysokości .
Pieczemy babkę w 175º C przez około 40-45 minut 
a mini babeczki przez około 22 - 24 minut do tak zwanego suchego patyczka .
Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia .
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy, polewamy nasza babkę lub babeczki.
 

17 kwietnia 2021

Sałatka z tortellini i porą

 
2 duże pory 
2 opakowania makaronu tortellini
400 g szynki konserwowej/drobiowej 
1 puszka kukurydzy 
3 czubate łyżki majonezu  
200 g jogurtu naturalnego gęstego 
sól i pieprz
 
Por obrać z wierzchni liści , obrać zieloną część wyrzucić a białą część pokroić w pół centymetrowe plasterki i zalać wrzątkiem 
na 1 godzinę . Odcedzić , przelać zimną wodą , odcedzić .
Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu , wystudzić . 
Szynkę pokroić w małe kawałki około jednego do pół centymetra .
Wszystkie składniki połączyć ze sobą , doprawić solą i pieprzem 
do smaku .