25 kwietnia 2021

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka które powstały na szybko i w eksperymencie w kuchni mojej mamy kiedy piekłam u rodziców inne ciasteczka . 
Mój tato powiedział że mogę cos jeszcze przygotować i tak powstały te ciasteczka . 


120 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)
2 łyżeczka cukru waniliowego
120 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Do miski przekładamy masło , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do połączenia się składników . Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym mieszamy do połączenia składników. Nie mieszamy zbyt długo , tylko do połączenia masy z mąką .


Z ciasta formujemy małe kuleczki . Moja jedna kuleczka ważyła 10 g . Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy odstępy między kulkami , bo ciastka urosną podczas pieczenia . 


Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek (widelec wkładamy wcześniej do mąki by się nie kleił do ciasta) . 
Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 °C . Powinny się ładnie zarumienić . 


Ciasteczka studzimy na blaszce na której piekły się ciasteczka (są bardzo delikatne , kruche ) . 
 

24 kwietnia 2021

Ketchup z cukinii

 
1,5 kg cukinii (obranej i bez nasion) 
0,5 kg cebuli
garść soli
400 g koncentratu pomidorowego 
2 szklanki cukru 
1 szklanka octu
1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka papryki 
 
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczka , zasypać solą i pozostawić 
na noc . Całość gotujemy 20 minut , potem dodajemy cukier , 
ocet i gotujemy kolejne 20 minut dodajemy przyprawy , koncentrat 
pomidorowy i gotujemy 20 minut . 
Po tym czasie miksujemy .
Przelewamy do słoików , zakręcamy i pasteryzujemy . 
(około 25 minut od zagotowania wody) . 
 

23 kwietnia 2021

Sernik „ Jajko sadzone ”

Powiem szczerze może ciasto smaczne i ładnie wyglądające ale tak na poważnie to zabierałam się do niego dobry rok zaczym powiedziałam trudno nie uda się nic straconego i tak o to jest . 
Przeglądałam mnóstwo przepisów i tak z każdego wzięłam po trochu trochę dołożyłam swojego i tak powstało  „ Jajko sadzone ”
Już go zrobiłam któryś raz bo każdemu smakowała z niego masa serowa :) . 


 
 
  CIASTO
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
75 ml oleju
150 g mąki pszennej
mała łyżeczka proszku do pieczenia 
 
  MASA SEROWA
750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie)
500 g serka mascarpone , schłodzonego
300 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki soku z cytryny
2 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej
10 łyżek cukru pudru
2 małe puszki moreli w syropie
 
  GALARETKA *
500 ml syropu z moreli
3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
 
Ciasto.: Jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubić 
na sztywną , jednolitą pianę . Wlewać strużką olej , dalej ubijając . 
Mąkę z proszkiemprzesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki .
Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24x34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód) . Wyrównać .
Piec w temperaturze 160º C przez około 15-20 minut lub do zarumienienia się ciasta . Wyjąć , wystudzić . Po wystudzeniu dodatkowo odwrócić blat .
Masa serowa .: Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu) . 
Wystudzić w temperaturze pokojowej , dopilnowując by pozostała płynna .
W misie miksera umieścić twaróg , mascarpone i cukier puder . 
Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek) . 
Dodać śmietanę kremówkę i ubić , do momentu zgęstnienia masy . Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok 
z cytryny-ubić , do wymieszania i połączenia . Masę serową przelać na blat ciasta . 
Wyrównać . Natychmiast poukładać połówki moreli 
z syropu , wciskając je lekko w krem . Odstawić do stężenia .
Galaretka* .: Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli 
(tylko do jej przykrycia) , odstawić na 10 minut do napęcznienia . Postawić na palniku i podgrzewać , mieszając , do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać 
w mikrofali . Zdjąć z palnika , lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli , dobrze wymieszać do połączenia . Wystudzić. Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową 
z morelami . Odstawić do całkowitego stężenia .

*Można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej
 ( 2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania ) .