09 sierpnia 2025

Fasolka szparagowa z boczkiem w cieście francuskim

1 opakowanie ciasta francuskiego (około 375 g) 
100 g surowego boczku 
32 strączki fasolki szparagowej 
5 plastrów sera żółtego 
2 żółtka 
1/2 łyżeczki soli 
duża szczypta cukru 
sezam 

Fasolkę szparagowa obieramy z końcówek , myjemy i gotujemy do chrupkości we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru . Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 części .
Na każdy kawałek ciasta w środkowej części układamy pół plastra sera oraz surowego boczku na całość układamy 5 strączki fasolki następnie 1/4 plastra surowego boczku oraz 1/8 plastra sera (plaster sera dzielimy na 8 części) . Ciasto delikatnie nacinamy następnie delikatnie sklejamy boki na górnej części.


Tak przygotowane zawiasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem jaj na koniec posypujemy sezamem . 


Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 °C na ładny złoty kolor (na środkowej wysokości piekarnika) . 

Gotowe zawijasy z ciasta podajemy z ulubionym sosem u mnie zagościł sos czosnkowy .
Przepis na mój popisowy sos czosnkowy znajdziecie na blogu , link do przepisu poniżej.: 


02 sierpnia 2025

Zupa klopsikowa z fasolką


 PULPETY 
700 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 jajko 
1 duża łyżka bułki tartej 
przyprawy- sól, pieprz, ostra papryka, oregano 
olej do smażenia 

1 puszka fasoli białej 
100 g pieczarek
1 duża marchew 
2 papryki czerwonej 
1 l passaty pomidorowej 
1 łyżkę posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- ostra papryka, pieprz

Mięso na klopsiki przekładamy do miski , dodajemy jajko oraz bułkę tartą , wyrabiamy na jednolitą masę doprawiamy do smaku przyprawami. Z mięsa mielonego wieprzowego formujemy około 20 gramowe pulpety.  Uformowane pulpety smażymy na ładny brązowy kolor na dobrze rozgrzanym oleju . 
Do gotowych pulpecików dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki , pokrojona w średniej wielkości paseczki marchewkę oraz papryka pokrojoną w średnią kostkę, fasolę chwilę podsmażamy . Do całości wlewamy passatę, zagotować , dodajemy natkę pietruszki , doprawiamy do smaku. 

Ekspresowe ciasto z owocami


3 jajka 
100 g cukru 
10 g cukru waniliowego 
140 ml oleju
240 g mąki pszennej 
7 g proszku do pieczenia 
około 150-200 g ulubionych owoców 

lukier, płatki migdałowe lub cukier puder- do dekoracji 

Jajka, cukier zwykły+ waniliowy, olej rozmieszać za pomocną rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylewamy do formy (21x12 cm) wysmakowanej margaryną oraz oprószoną bułka tarta a na górę układamy owoce (duże owoce rozdrabniamy). Pieczemy około 40 minut w 170 °C (do tak zwanego suchego patyczka). Po upieczeniu chwilę pozostawiamy w wyłączonym piekarniku następie całkowicie studzimy na kratce. 

Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy płatkami migdałowymi lub posypujemy cukrem