19 stycznia 2024

Oczka z manny


300 g mąki pszennej (typ480) 
250 g kaszki manny
 100 g cukru
8 g cukru waniliowego 
8 g proszku do pieczenia 
140 g miękkiego masła 82%
2 jajka 
około 2 łyżek twardej marmolady/powideł

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i zagniatamy jednolite ciasto . 
Z ciasta lepimy kulki wielkości około 20 g i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . 


W wyłożonych kulkach robimy delikatne dziurki (ja osobiście robię końcówką warzechy) . Do każdej dziurki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z najmniejszą końcówką nakładamy twardą marmoladę lub powidła (smak dowolny) .  


Gotowe ciasteczka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 
do 200 °C przez 13 do 15 minut . 
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce . 


Wystudzone ciasteczka możemy polukrować lub oprószyć cukrem pudrem , ja osobiście wole w pierwotnej wersji . 


09 stycznia 2024

Surówka z czerwonej kapusty


1 mała czerwona kapusta(około 700g) 
2 słodkie jabłka
2 średnie marchewki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki majonezu 
1 mała łyżeczka pieprzu 

Kapustę drobno szatkujemy , marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , wszystko przekładamy do jednej misce , posypujemy solą , skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na około 30 do 40 minut (tak by kapusta zmiękła) . 


Po upływie tego czasu ponownie mieszamy , dokładamy majonez , pieprz (może delikatnie posolić) mielony do wymieszania się składników . 



06 stycznia 2024

Szakszuka


 

390 g pomidorów pokrojonych z puszki 
1 duży pomidor malinowy 
1 duża cebula 
1 duża łyżka masła 
1 mała szczypta cukru
4 jajka
przyprawy- pieprz czarny mielony , papryka słodka , papryka ostra , kolendra , sól 

Dodatkowo
natka pietruszki
grubo mielonym pieprzem 

Na patelni roztapiamy masło dorzucamy cebulę pokrojoną w średnią kostkę . Smażymy na złoty kolor . Gdy cebulę mamy gotową wlewamy  pomidory , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego odparowania z nich wody , doprawiamy obficie 
pieprzem , solą , odrobiną kolendry , szczypta cukru . Pod koniec podrzucamy obranego i pokrojonego w śrubę kostki pomidora . Całość dokładnie mieszamy , następnie w pomidorach robimy łyżka dołki i wlewamy do nich jajka tak by się nam nie rozlały (ja osobiście preferuję gałkownice do lodów, wbijam jajko do łyżki , delikatnie wbijam w pomidory i szybko wylewam do dołka jajko) . Tak przygotowane jajka z pomidorami przykrywam pokrywką i smażę około 4 minut następnie na 4 minuty odkrywam .
Gotową szakszukę posypuję grubo mielonym pieprzem i potargana natką pietruszki . 
Podaje z ciepłymi grzankami z chleba towarowego .