13 lutego 2025

Pulpety po cygańsku


KLOPSIKI
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżeczka słodkiej papryki , pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki oregano , czosnku suszonego , soli
1 duża szczypta pieprzu cayenne , gałki muszkatołowej 

SOS
1 duża cebula 
500 g małych pieczarek 
3 średnie ogórki konserwowe 
1 czerwona papryka 
2 puszki pokrojonych pomidorów 
przyprawy- pieprz czarny , cukier , maggi , oregano , papryka słodka  

Wszystko przekładamy do miski , wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie formujemy około 30 g klopski które obsmażamy na niewielkiej ilości oleju . 
Gdy puplety mamy obsmażone ściągamy z patelni na bok . 
Na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone w plasterki pieczarki , pokrojoną w małe paski czerwoną paprykę oraz pokrojone w pół plasterki konserwowe ogórki .
Całość smażymy około 7 minut co jaki czas mieszamy . 
 Do całości dodajemy pomidory z puszki , doprawiamy do smaku przyprawami czyli posypujemy obficie pieprzem mielonym , szczyptą cukru , maggi, oregano, papryka słodka , dokładnie mieszamy . Do całości dokładamy pulpety i dusimy około 25 minut . Na 5 do 10 minut odkrywamy by sos z pulpetami nam zgęstniał . Możemy ponownie doprawić do smaku .


08 lutego 2025

Pizza z serków wiejskich


1 serek wiejski 200g
1 jajko 
4 łyżki mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
Duża szczypta: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 

DODATKI (mogą być ulubione)
ketchup łagodny
80 g startej mozzarelli 
1 mała cebula czerwona 
1/4 papryki czerwonej 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
3 łyżki kurczaka gyros 
3 plastry bekonu 
 liści rukoli 

Wszystkie składniki przekładamy do miski , blendujemy , wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia formy , formujemy okrąg . 
Pieczemy około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 170 °C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika obracamy upieczone ciasto .
Moja wersja .:
Polewamy ketchupem łagodnym , odrobina startej mozzarelli , kurczaka gyros , cebula pokrojona w piórka , czerwona papryka pokrojona w paseczki oraz pieczarek , odrobina mozzarelli .
Zapiekamy około 10 minut , wyciągam z piekarnika posypujemy rukolą oraz pokruszonym bekonem .

Gotową pizzę podajemy z ulubionym sosem .

Pizza z salami, czerwoną cebulą,
czerwoną papryką oraz bazylią 

04 lutego 2025

Kluski po chłopsku


200 g ugotowanych wcześniej klusek
100 g kiełbasy (Podwawelska)
50 g boczku wędzonego 
1 średnia cebula 
 1 łyżeczka smalcu wieprzowego 
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku 

Boczek kroimy w paski , smażymy na patelni do  wytopienia tłuszczu , dokładamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smalec . Całość smażymy do podsmażenia kiełbasy następnie dokładamy pokrojoną w pół piórka cebule i smażymy do ze złocenia cebuli . Gdy całość mamy ładnie usmażone dajemy kluski pokrojone w grubą kostkę 
lub ćwiartki . 
 

Smażymy na średnim ogniu  około 10 minut do ładnego podsmażenia klusek . 
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem .