07 lipca 2023

Schab z kością


2 plastry schabu z kością
700 ml mleka
1 duża cebula 
przyprawy - sól , papryka słodka , pieprz biały 
olej , smalec do smażenia 

Kotlet schabowy , rozbijamy dość cienko i oprószamy delikatnie solą
( tylko to ) . Cebulę obieramy i kroimy w piórka na dno układamy małą garstkę cebuli układamy na to mięso na górę resztę cebuli i zalewamy mlekiem . 
Tak przygotowany kotlet pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 8 do 12 godzin .


Gotowego kotleta z lodówki i zalewy wyciągamy najlepiej około godzinę przed przygotowaniem . 
Po upływie tego czasu mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy papryką ,
białym pieprzem mielonym .


Kotleta panierujemy podwójną panierką ( mąka - jajko - bułka tarta ) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron .


Podajemy z ulubionymi dodatkami . Młode ziemniaczki i buraczków jako surówka albo na ciepło będzie to idealny duet .

01 lipca 2023

Smalec z boczkiem i mięsem mielonym


800 g słoniny
200 g boczku wędzonego 
300 g mięsa mielonego 
1 średnia cebula 
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli 
1 duża łyżka mleka 
świeże zioła - tymianek , oregano , rozmaryn 

Słoninę drobno kroimy lub przekręcamy maszynka do mięsa 
i smażymy do wytopienia tłuszczu do momentu jak słoninka będzie lekko brązowa . Całość odkładamy na bok .
Boczek kroimy w drobną kostkę przekładamy do głębokiej patelni , smażymy aż tłuszcz zacznie się wytapiać , dokładamy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości mięsa (u mnie około 15 minut na średnim ogniu) .


Gdy mięso z boczkiem jest gotowe wlewamy nasz szybciej przygotowany smalec . 


Dorzucamy obraną, całą cebule i obrane całe ząbki czosnku (ja nabija je na wykałaczkę by łatwo je później wyciągnąć) 
Smażymy całość około 20 minut . 


Po upływie czasu wyciągamy cebule , czosnek a wrzucamy związane świeże zioła (które można pominąć) , sól , mleko i szybko oraz energicznie mieszamy . 
Smalec pozostawiamy na około 20 do 30 minut , wyciągamy zioła i przelewamy do wyparzonego słoika . 


Tak przygotowany smalec przechowujemy w lodówce . Doskonały jest do kapusty , ziemniaków lub jako mazidło na pyszne śniadanie z kiszonym ogórkiem i cebulką . 


Mojemu przyjacielowi smakowało :) 

27 czerwca 2023

Kiełbasa drobiowa Gabciakowa


200 g piersi z kurczaka
800 g udek z kury (bez skóry)
 
30 ml lodowatej wody
10 g soli peklującej
5 g soli kamiennej
3 g mielonego pieprzu białego 
1 g mielonej gałki muszkatołowej 
0.5 g mielonej kolendry
3 g mielonego suszonego czosnku 

 Mięso dzielimy na trzy klasy .:
I klasa - dokładnie oczyszczone mięso z piersi kurczaka
II klasa - dokładnie oczyszczone mięso z udek
III klasa - całą reszta po oczyszczeniu bez skóry (chyba że ktoś lubi) 
 

Każda klasę mięsa mielony na innych sicie
I klasa - szarpak
II klasa - sitko fi13 mam
III klasa - sitko fi4 mm - dwukrotnie

Całość przekładamy do jednej miski .
Do mięsa dokładamy wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin .


Po upływie tego czasu mięso ponownie wyrabiamy dodając do niego 
lodowatą wodę . 
Po wyrobieniu od razu nadziewamy w jelit o kalibrze 28-30 mm .
Odstawić na około 2 godziny do dokładnego osuszania .
Po osuszeniu wędzimy zimnym dymem , 
tempera 30 - 40 °C , drewnem olchowym przez 4 godziny .
Po uwędzeniu parzymy w temperaturze
70 - 75 °C do uzyskania temperatury wewnątrz kiełbasy 70 °C .