09 września 2021

Ciasto Salceson

 
4 jabłka średniej wielkości (około 1/2 kg) 
3 jajka 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego 
4 łyżki cukru waniliowego 
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka 
3 płaskie łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
1 płaska łyżeczka cynamonu 
 
  DO DEKORACJI 
cukier puder lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady lub nic 
 
Jabłka umyć , obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić 
w kosteczkę .
W misce robota kuchennego ubijamy jajka dodając stopniowo 
cukier (biały i brązowy) .
 
 
Składniki miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta . Następnie do masy wsypać mieszankę z produktów sypkich 
(mąka , proszek do pieczenia , soda oczyszczona , 
cynamon , cukier waniliowy i kakao) nie przerywając ubijania wlewamy powoli mleko oraz olej .
 
 
Składniki dokładnie mieszamy aż połączą się na jednolitą masę . 
Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką . 
 
 
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryna i obruszoną bułką tartą . Lekko wyrównać .
 
 
Piec około 45 minut w 180 °C (do suchego patyka) 
Po wystudzeniu ciasto wystudzić i udekorować . 


06 września 2021

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami


 
450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony lub brykiet) 
650 obranych ziemniaków 
3 ząbki czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze 
2 łyżki masła 
przyprawy-sól , pieprz , maggi , Vegeta , 
pieprz Cayenne , gałka muszkatołowa  
 
Szpinak smażymy do odparowania wody , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej , Vegety , pieprzu . Gotowy szpinak przekładamy do miski w której będziemy robić farsz .
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . Gotową cebulę przekładamy do szpinaku .
Ziemniaki obrać , umyć i ugotować do miękkości , odcedzamy 
i przekładamy do szpinaku z cebulą . Tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i jednolitą masę . Doprawiamy do smaku przyprawami . (można pominą pieprz Cayenne gdy nie lubimy ostrości) .
 
 
Gotowy farsz chwilę pozostawiamy do przestygnięcia . Po tym czasie lepimy pierogi . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .:
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/ciasto-na-pierogi.html

Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie boki .


 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej , rozbujanej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu około 5 minut . 


02 września 2021

Ciasto na pierogi

No i są moje ulubione a wręcz kochane pierogi , nie przez to że lubię je jeść bo tak nie jest :P , lecz przez to że uwielbiam je robić ze wszystkim co tylko się da włożyć do nich . Mogę je robić non stop i mi się nie znudzą . Moje pierwsze pierogi były to ruskie 
(i one są moimi ulubieńcami) dopiero później dochodziły inne . 
Robię je z przyjemnością dla kogoś a najbardziej to dla męża , jak widzę że smakuje i je się z apetytem i zostaję poproszona 
o więcej . Za każdym razem robię ponad 100 ponieważ na 50 sztukach nie chce mi się brudzić rąk i kuchni :P 
Zapewne padnie pytanie ile zrobiłam ich w życiu ? 
I powiem szczerze , że już tego nie liczę bo jest tego mnóstwooo :) 

Przepis stary jak świat i sprawdzony :) 


750 g  mąki pszennej (ja używam dalachowskiej typ480) 
3 łyżki oleju
1 jajka 
około 300 do 350ml letniej wody 
1 duża szczypta soli 
 
Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę 
(temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się robiło jednolicie to oznacza że wystarczy wody . 
Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ).  
Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) . Następnie wycinamy okrągłe krążki , na każdy kładziemy łyżeczkę farszu (można więcej ponieważ porcja farszu będzie się różnic od wielkości krążka) .
Gdy mamy już położony farsz składamy na pół i mocno sklejamy żeby się nie rozkleiły podczas gotowania .
 
 
 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i soli . Pierogi wrzucamy na rozbujaną wodę , mieszamy , czekamy na wypłynięcie i po wypłynięciu oczekujemy około 5 do 7 minut . Ugotowane pierogi wyciągamy z wody łyżką cedzakową na durszlak lub talerz żeby ociekały i się nie skleiły . 

Poniżej umieszczam link do pierogów które znajdziecie na blogu ; 
pierogi ryskie -
pierogi z mięsem - 
pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - 
pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami -