03 czerwca 2023

Kaszotto chłopa

" Kaszotto chłopa " przepis stworzony dla mojego męża . Brakło czasu na robienie zdjęć bo wszyscy głodni i smakowało na pewno , bo garnek zastał pusty . 


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 woreczek kaszy jęczmiennej 
250 g pieczarek 
1 mała cebula
400 ml zimnej wody
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki przyprawy do mięs ( Knorr )
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , słodka i ostra papryka , majeranek , sól 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i odkładamy na bok .
Oliwę rozgrzewamy w garnku dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę , smażymy na złoty kolor . Dokładamy mięso do cebuli oraz przyprawy i smażymy do stracenia surowości następnie dorzucamy pokrojone w pół plasterki pieczarki , całość dusimy około 20 minut . 
Teraz nadszedł czas na dodanie wcześniej ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać . 
Do wysokiego pojemnika wylewamy zimną wodą dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki , po czym nasz roztwór wylewamy do garnka z mięsem , zagotowujemy . Ponownie doprawiamy do smaku . 

Gotowe danie podajemy z ulubioną surówka z kapusty lub buraczków .

Poniżej link do moim ulubionych dodatków do tego typu dań : 
Surówka z białej kapusty : 
Surówka obiadowa : 
Buraczki po mojemu

30 maja 2023

Szparagi na masełku


500 g zielonych szparagów
4 łyżki masła
przyprawy - sól , pieprz biały , cukier , suszone płatki chilli

Szparagi myjemy , odcinamy zdrewniałą cześć .
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła dokładamy szparagi i smażymy około 5 minut po upływie tego czasu dokładamy pozostałe masło . 


Po rozpuszczeniu dodanego masła szparagi oprószamy z każdej strony przyprawami i delikatnie mieszamy . Smażymy całość około 10 minut na malutkim ogniu . 

27 maja 2023

Sałatka jarzynowa


8 średnich ziemniaków
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 małego selera 
5 jajek 
4 ogórki konserwowe 
80 g konserwowego groszku
80 g konserwowej kukurydzy
1 małe kwaśne jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 por ( biała część ) 
1 łyżka musztardy
4 łyżki majonezu 
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego 
1 łyżka Vegety 
przyprawy - sól , pieprz czarny 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości , następnie studzimy , odbieramy i kroimy w średnia kostkę . 
Marchewkę , pietruszkę , seler odbieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem Vegety , liścia laurowego oraz ziela angielskiego , studzimy . Kroimy w średnia kostkę ( podobną do ziemniaków ) , studzimy . Jajka gotujemy na twardo następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ogórki , jabłko kroimy w drobną kostkę ( podobną do jajka ) . Por kroimy w bardzo drobną kostkę .
Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy . 


Wszystko przekładamy do jednej miski , dodajemy musztardę , majonez , natkę pietruszki oraz sól i pieprz . 


Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy do smaku i pozostawiamy około godziny w lodówce do przegryzienia .