Danie które uwielbiam ale dopiero idealną i taką rozpływającą się w ustach nauczył mnie mój mąż który teraz twierdzi że robię lepszą , więc nauka nie poszła w las :) .
Około 1 kg wątroby wieprzowej
2 średnie cebule
3 łyżki śmietany 18 %
sól , pieprz
mąka - do obtoczenia mięsa
margaryna (palma z murzynkiem)
Wątróbkę (u mnie 1 kg i 300 g) myjemy i kroimy w mniejsze kawałki
a następnie obtaczamy delikatnie w mące .
Na patelni roztapiamy kawałek margaryny i smażymy z obu stron
na fajny lekko złoty kolor .
Obsmażoną wątróbkę przekładamy do garnka w którym będziemy dusić , przelewamy do niego resztę tłuszczu który nam pozostał
i dopiero teraz solimy oraz pieprzymy naszą wątróbkę (szybciej nie bo będzie twarda) . Dokładamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę chwilkę dusimy (możemy podlać delikatnie woda) .
Po około 15 minutach dodaję śmietanę i dokładnie mieszamy . Dusimy jeszcze chwilę aż zmięknie (u mnie około 45 minut ale to zależy od grubości naszej wątróbki) .