01 maja 2021

Pieczone pierogi a'la kebab

 
             CIASTO                
1 kg mąki pszennej 
1 kostki drożdży  (100 g)
450 ml letniego mleka 
100 g masła lub margaryny
1 jajka
łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
               
  NADZIENIE  
500 g pieczarek 
1 cebula
1 czerwona papryka 
1 puszka kukurydza 
1 pierś z kurczaka 
około 200 g sera żółtego 
2 łyżki ketchupu 
 przyprawy - sól , pieprz , przyprawa kebab-gyros 
    
  DODATKOWO 
1 jajko , roztrzepane do posmarowania pierogów 
 
Do miski kruszymy drożdże ,dajemy łyżkę cukru oraz 1 szklankę mleka (letniego) , mieszamy łyżką i odstawiamy 
na 10 minut . 
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy . Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski dodaję do niej sól , jajka , resztę mleka , przyprawy i rozczyn drożdżowy . Wyrabiamy ciasto a pod koniec dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz . 
Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne .
Formujemy je w kulkę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia około 1 godziny (przykryć ściereczką by nie obsychało) .
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy solą , pieprzem i przyprawą do kebab-gyros . Podsmażamy na patelni do zrumienienia .
Pieczarki obieramy , kroimy w plastry , większe można pokroić na mniejsze części . Cebulę kroimy w kostkę . Na tej samej patelni z dodatkiem  oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami . 
Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie a woda 
odparuje . Odstawiamy do wystudzenia . 
misce mieszamy ze sobą mięso , paprykę pokrojoną w kostkę ,  pieczarki z cebulą , kukurydzę , ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz ketchup . Całość doprawiamy solą i pieprzem . 
Ciasto rozwałkowujemy , szklanką wycinamy kółka w środek wkładamy łyżkę nadzienia i zlepiamy ściśle brzegi .
Pierogi układamy na blaszce do pieczenia , pozostawiając odstępy
(pierogi urosną) .  
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem . 
Piekarnik nagrzewamy do 200 °C , pierogi pieczemy około 
20-25 minut do zrumienienia .

30 kwietnia 2021

Placuszki z kalafiora

 
300-350 g kalafiora
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6-7 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz
1 cebula dymka razem ze szczypiorem/koperek
śmietana do podania
olej roślinny do smażenia
  
Kalafiora zetrzyjcie na tarce z grubszymi oczkami . Muszą być wyczuwalne kawałeczki kalafiora w cieście . Dymkę posiekać drobno. Połowę odłóżcie , będzie potrzebna do podania . Do kalafiora dodać jajko , obie mąki , posiekaną dymkę (można pominąć) i dodać koperek (według uznania) , po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu . Wszystko wymieszać , a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca dodać można jeszcze nieco mąki pszennej .
Na patelni rozgrzać olej . Nabrać łyżkę porcji ciasta i kładziemy je na patelnię , ugniatając z góry , formując paluszki . Smażymy z obu stron do zrumienienia .
Podajemy ze śmietaną , posypane dymką .
 

28 kwietnia 2021

Mini zapiekanka z mięsa mielonego i brokułem


 Na 2 foremek aluminiowych 

300 g mięsa mielonego z szynki 
200 g pieczarek
6 średniej wielkości ziemniaków 
1 sztuka brokuły 
200 gram sera żółtego 
1 łyżka śmietany 18 %
około 5 łyżek przyprawy do mięsa (Knorr) 
łyżeczka przyprawy kebab-gyros 
łyżeczka słodkiej papryki 
sól i pieprz 
 
Ziemniaki obieramy i gotujemy do lekkiej miękkości 
(czyli obgotowujemy) odcedzamy i studzimy .
Mięso smażymy dodajemy do niego pokrojone i obrane w pół plasterki pieczarki , smażymy chwilę dodajemy przyprawami 
i czekamy jak odparuje trochę woda z pieczarek .
Brokuły obieramy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości . 
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach . Odkładamy z całości 
około 4 garstki i do niego dajemy śmietanę . 
 
 Składanie zapiekanki 
 
Przestudzone ziemniaki kroimy w grubsze plasterki i układamy 
do metalowej foremki tak by przykryło dno foremki . 
 
 
Na ziemniaki kładziemy podsmażone mięso mielone z pieczarkami  .
                     
 
Na mięso sypiemy potarty ser żółty (bez śmietany !!!) na to brokuły 
i na samom górę dajemy ser żółty ze śmietaną . 
Zapiekamy około 25 minut w 170° C  .