Makowiec lubi większość ludzi , ja osobiście nie byłam wielbicielką makowca dopóki nie spróbowała go upiec z tego przepisu .
Przepis dostałam od mojej kuzynki i w zeszycie czekała prawie sześć lat i doczekał się na swoją kolej teraz już go piekę obowiązkowo
na każde święto .
NADZIENIE MAKOWE
250 g suchego mielonego maku
150 g cukru
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
5 suszonych fig
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu waniliowego
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej
250 g masła
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
3 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
DEKORACJE
2 tabliczki białej czekolady
płatki migdałów lub posypka do ciast
Nadzienie makowe .: Warto kilka godzin wcześniej przygotować
sobie nadzienie makowe . Mak zalewamy wodą , doprowadzamy
do wrzenia i gotujemy około 15 minut . Pod przykryciem zostawiamy go na kolejne 15 minut. Po tym czasie mak należy odcedzić
z nadmiaru wody na najmniejszym sitku .
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na 10-15 minut . Owoce odcedzamy . Rodzynki dodajemy do zmielonego maku , natomiast figi drobno kroimy . Tak przygotowane figi dodajemy do maku . Do masy makowej dodajemy również pozostałe składniki . Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy .
Ciasto krucho-drożdżowe .: Nadszedł czas na przygotowanie bardzo delikatnego ciasta krucho-drożdżowego . Drożdże rozpuszczamy
w 3 łyżkach śmietany 18 % . Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym . Taką mieszankę siekamy nożem razem z masłem , podobnie jak w przypadku ciasta kruchego . Do szybko
posiekanego masła z mąką i cukrami dodajemy rozpuszczone drożdże oraz jaja .
Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do miski, aby wyrosło.
Ciasto krucho - drożdżowe potrzebuje około godziny czasu , aby należycie wyrosło .
Ja ciasto wkładam do misy do wyrastania ciasta drożdżowego .
( POLECAM !! )
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blat obsypany mąką pszenną .
Dzielimy je na 2 części . Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadrat .
Na każdym z rozwałkowanych placków rozsmarowujemy po pół masy makowej . Zostawiając po około 2 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach . Makowce zwijamy jak rolady , na koniec boki lekko podwijamy pod spód i szybko przekładamy na
blaszkę . Obwijamy makowiec lekko i luźno papierem do pieczenia wtedy makowiec nie popęka .
Makowce od razu po ich wykonaniu przekładamy je do piekarnika i
pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 minut.
Po upieczeniu makowce studzimy i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą i płatkami migdałów lub posypką do ciast .
Makowiec można upiec kilka dni szybciej .