05 maja 2021

Zawijany makowiec na krucho-drożdżowym cieście

Makowiec lubi większość ludzi , ja osobiście nie byłam wielbicielką makowca dopóki nie spróbowała go upiec z tego przepisu . 
Przepis dostałam od mojej kuzynki i w zeszycie czekała prawie sześć lat i doczekał się na swoją kolej teraz już go piekę obowiązkowo 
na każde święto .


 
  NADZIENIE MAKOWE
250 g suchego mielonego maku
150 g cukru
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
5 suszonych fig
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu waniliowego
 
  CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej
250 g masła
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
3 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
 
DEKORACJE
2 tabliczki białej czekolady
płatki migdałów lub posypka do ciast 
 
Nadzienie makowe .: Warto kilka godzin wcześniej przygotować 
sobie nadzienie makowe . Mak zalewamy wodą , doprowadzamy 
do wrzenia i gotujemy około 15 minut . Pod przykryciem zostawiamy go na kolejne 15 minut. Po tym czasie mak należy odcedzić 
z nadmiaru wody na najmniejszym sitku .
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na 10-15 minut . Owoce odcedzamy . Rodzynki dodajemy do zmielonego maku , natomiast figi drobno kroimy . Tak przygotowane figi dodajemy do maku . Do masy makowej dodajemy również pozostałe składniki . Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy .
Ciasto krucho-drożdżowe .:  Nadszedł czas na przygotowanie bardzo delikatnego ciasta krucho-drożdżowego . Drożdże rozpuszczamy 
w 3 łyżkach śmietany 18 % . Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym . Taką mieszankę siekamy nożem razem z masłem , podobnie jak w przypadku ciasta kruchego . Do szybko
posiekanego masła z mąką i cukrami dodajemy rozpuszczone drożdże oraz jaja .
Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do miski, aby wyrosło.
Ciasto krucho - drożdżowe potrzebuje około godziny czasu , aby należycie wyrosło .
Ja ciasto wkładam do misy do wyrastania ciasta drożdżowego . 
( POLECAM !! )
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blat obsypany mąką pszenną .
Dzielimy je na 2 części . Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadrat .
Na każdym z rozwałkowanych placków rozsmarowujemy po pół masy makowej . Zostawiając po około 2 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach . Makowce zwijamy jak rolady , na koniec boki lekko podwijamy pod spód i szybko przekładamy na
blaszkę . Obwijamy makowiec lekko i luźno papierem do pieczenia wtedy makowiec nie popęka .
Makowce od razu po ich wykonaniu przekładamy je do piekarnika i
pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 minut.
Po upieczeniu makowce studzimy i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą i płatkami migdałów lub posypką do ciast .
 
 Makowiec można upiec kilka dni szybciej .


02 maja 2021

Sałatka z tortellini i ogórka


 
2 opakowania makaronu tortellini z mięsem 
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 saszetka sosu sałatkowy włoski
2-3 łyżki majonezu
 
Makaron tortellini (całość około 1/2 kg) ugotować według przepisu na opakowaniu , wystudzić .
Ogórka obieramy (można ale nie koniecznie) , wybieramy 
środek i kroimy w drobną kosteczkę .
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy 
saszetkę i majonez , wszystko dokładnie mieszamy .

01 maja 2021

Pieczone pierogi a'la kebab

 
             CIASTO                
1 kg mąki pszennej 
1 kostki drożdży  (100 g)
450 ml letniego mleka 
100 g masła lub margaryny
1 jajka
łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
               
  NADZIENIE  
500 g pieczarek 
1 cebula
1 czerwona papryka 
1 puszka kukurydza 
1 pierś z kurczaka 
około 200 g sera żółtego 
2 łyżki ketchupu 
 przyprawy - sól , pieprz , przyprawa kebab-gyros 
    
  DODATKOWO 
1 jajko , roztrzepane do posmarowania pierogów 
 
Do miski kruszymy drożdże ,dajemy łyżkę cukru oraz 1 szklankę mleka (letniego) , mieszamy łyżką i odstawiamy 
na 10 minut . 
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy . Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski dodaję do niej sól , jajka , resztę mleka , przyprawy i rozczyn drożdżowy . Wyrabiamy ciasto a pod koniec dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz . 
Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne .
Formujemy je w kulkę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia około 1 godziny (przykryć ściereczką by nie obsychało) .
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy solą , pieprzem i przyprawą do kebab-gyros . Podsmażamy na patelni do zrumienienia .
Pieczarki obieramy , kroimy w plastry , większe można pokroić na mniejsze części . Cebulę kroimy w kostkę . Na tej samej patelni z dodatkiem  oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami . 
Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie a woda 
odparuje . Odstawiamy do wystudzenia . 
misce mieszamy ze sobą mięso , paprykę pokrojoną w kostkę ,  pieczarki z cebulą , kukurydzę , ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz ketchup . Całość doprawiamy solą i pieprzem . 
Ciasto rozwałkowujemy , szklanką wycinamy kółka w środek wkładamy łyżkę nadzienia i zlepiamy ściśle brzegi .
Pierogi układamy na blaszce do pieczenia , pozostawiając odstępy
(pierogi urosną) .  
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem . 
Piekarnik nagrzewamy do 200 °C , pierogi pieczemy około 
20-25 minut do zrumienienia .