31 maja 2021

Kopytka


1 kg ziemniaków 
około 200 g mąki pszennej 
około 50 g mąki ziemniaczanej 
łyżka soli 
 
mąka pszenna do podsypywania 
 
Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są miękkie , odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Ziemniaki przekłady do miski i wybieramy 1/4 (odkładamy na resztę ziemniaków) i wsypujemy oby dwie mąki  . 
Zagniatamy ciasto na jednolitą i gładką masę . Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta posypujemy blat mąka pszenną 
i formujemy wałek następnie nacinamy go 
pod skosem ostrym nożem . 

 
Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut . 
Podajemy z sosem , przesmażoną cebulą z kiełbaska . 

Kopytka podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek . 

Schab w sosie pieczarkowym

 
1/2 kg schabu 
1/2 kg usmażonych pieczarek (grubo krojone) 
łyżeczka pieprzu białego 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
łyżeczka gałki muszkatołowej 
kilka kropel maggi 
woda
łyżka śmietany 
2 łyżki mąki 
1/4 margaryny (Palmy z murzynkiem) 
 
Schab kroimy w grusze plastry , smażymy na margarynie oprószamy przyprawą do mięsa , pieprzem i obsmażamy z obu stron . Gdy mięso będzie obsmażone zalewamy woda tak by mięso było zalane i dusimy około 1 godziny . Pod koniec duszenia dodajemy podsmażone 
pieczarki i dusimy jeszcze chwilę by sos przeszedł smakiem pieczarek .
 
 
Mięso wyciągamy na talerz , zaklepujemy sos mieszanka 
z mąki i wody (wody około 200 ml zimnej) . Wlewamy do wywaru z mięsa i energicznie mieszamy to połączenia się składników , zagotować , doprawić do smaku gałką muszkatołową , maggi , pieprzem .  

Podajemy z makaronem , ziemniakami purre .

28 maja 2021

Swojski makaron nitki


1 kg mąki pszennej 
3 jajka 
4 żółtko 
łyżeczka soli 
około 350 ml  ciepłej wody
 
Mąkę wsypać do miski lub wysypać na stolnicę , wbić jajka , 
dodać sól , żółtka . Zagnieść dolewając po trochu wody , elastyczne dość twarde ciasto . Ciasto dość długo wyrabiamy . Uformować kulkę przykryć ściereczką , aby nie wyschło i odstawić je na 10 minut . 
 
 
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje i każdą część 
rozwałkować , posypując mąką , na cieniutki placki ( tak żeby było przez nie widać ) . Placki rozłożyć na ściereczka żeby przeschły 
( około godziny ) . Podsuszone placki zwijamy lub składamy w rulonik 
i kroimy nożem na dowolnej  grubości paseczki . 

 
Rozsypać je na ściereczkę , blat by jeszcze moment wyschnął . 


Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu 
gotować jeszcze około 3 minut i odcedzić na sito .