16 czerwca 2021

Rogaliki 3 - składnikowe


 
3 szklanki mąki tortowej
180 g śmietany 18%
200 g masła + 50 g margaryny 
 
DO NADZIEWANIA 
marmolada , nutella , budyń 
 
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy śmietanę i miękkie masło . Siekamy nożem do uzyskania kruszonki następnie szybko ugniatamy ciasto powinno być miękkie i elastyczne . Ciasto zawijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut 
Gdy ciasto będzie schłodzone dzielimy na cztery części , wałkujemy na owalny placek .  Dzielimy go na osiem trójkącików i na każdy na szerszą część dajemy odrobinę marmolady , nutelli lub budyniu . 

 
Zawijamy od szerszej strony do węższej .
 

Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 °C .
Studzimy na kratce . 

 

Przed podaniem posypujemy cukrem 
pudrem . 
 

15 czerwca 2021

Pasta z tuńczyka i jajek

 

150 g tuńczyka w sosie własnym 
2 ogórki konserwowe 
1 średnia cebula czerwonej 
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej 
1 łyżka majonezu 
4 jajka ugotowane 
sól i pieprz 
 
Tuńczyk odsączamy i rozdrabniamy widelcem , 
przekładamy do miski .
Jajka gotujemy na twardo . Studzimy i obieramy ze skorupek . 
Jajka , cebule i ogórki kroimy na drobniutką kostkę , przekładamy 
do tuńczyka . Dodajemy majonez , musztardę i doprawiamy 
do smaku . 
 

Przed podaniem najlepiej schłodzić . 


13 czerwca 2021

Buraczki po mojemu

 
4 buraczki  
1 średnia cebula 
cukier 
pieprz 
Vegeta 
kilka kropel octu 
 
Buraczki gotujemy do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy i letnie obieramy , pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Gdy buraczki wystygną ścieramy je tarce o grubych oczkach , cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków . Doprawiamy do smaku .
 
Buraczki najlepiej zrobić 2 godziny przed podaniem żeby się 
przegryzły .