3 litry wywaru warzywnego
3 słoiki buraczków wiórków lub 8 średniej wielkości buraczków
4 kulki pieprzu czarnego
6 kulek ziela angielskiego
2 małe liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 grzybki suszone
1/2 szklanki koncentratu (Krakus)
1 garść majeranku
zielenina - nać pietruszki , selera , liść pory
przyprawy - pieprz , maggi
*przepis na buraczki -
WERSJA Z SUROWYMI BURACZKAMI .:
Do garnka wlewamy wywar , dodajemy surowe buraczki które kroimy w słupki lub ścieramy na tarce na grubych oczkach , gotujemy do miękkości i puszczenia koloru , dodajemy czosnek , zieleninę , pieprz w kulkach , ziele angielskie , liść laurowy oraz suszone grzybki . Gotujemy około 20 minut . Następnie przecedzamy barszcz przez sito i doprawiamy do smaku przyprawami oraz majerankiem . Na sam koniec dodajemy koncentrat . gotujemy do lekkiego zagotowania
(tak by nie zawrało) .
WERSJA Z BURACZKAMI ZE SŁOICZKA .:
Do garnka wlewamy wywar , dodajemy buraczki , czosnek , zieleninę , pieprz w kulkach , ziele angielskie , liść laurowy oraz suszone grzybki . Gotujemy około 30 minut , następnie przecedzamy barszcz przez sito i doprawiamy do smaku przyprawami oraz majerankiem . Na sam koniec dodajemy koncentrat . gotujemy do lekkiego zagotowania
(tak by nie zawrało) .
Najlepiej barszcz przygotować barszcz dzień prędzej lub kilka godzin przed podaniem .
Gotowy barszcz można podawać z uszkami lub jako samodzielne danie do picia na ciepło .