14 listopada 2021

Pieczone koko


około 2 kg kurczaka 
przyprawy - pieprz biały , tymianek mielony , zioła prowansalskie , papryka słodka , pieprz czarny grubo mielony , 
przyprawa do mięs (Knorr) 
oliwa z oliwek 
100 g margaryny

Kurczaka myjemy , oczyszczamy i przekładamy do brytfanki (może być głębokie naczynie żaroodporne) posypujemy przyprawami z każdej strony , w środku również ale tylko przyprawą do mięs polewamy oliwa . Pozostawiamy około godzinę do przegryzienia .
Po tym czasie pieczemy . Do brytfanki w którym marynowali my kurczaka dokładamy margarynę i wkładamy go do piekarnika na druga półkę od dołu . Pieczemy około 2 do 2,5 godziny 
(ja mam tak że 1 do 1, 5 godziny na 1 kg mięsa) w 175 °C . 
Pieczemy 30 minut , obracamy kurczaka następnie kolejne 30 minut zaś obracamy i po tym czasie pieczemy bez obracania 1 godziny pod przykryciem kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia do zrumienienia kurczaka .

 
Gotowego kurczaka podajemy z ulubioną surówka, sałatka, frytkami, ziemniakami purre lub białym kluskami .



10 listopada 2021

Kolorowe kluski śląskie


1 kg ziemniaków 
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 duża marchewka 
2 łyżeczki pokrojonego koperku 
1 jajko 
sól

Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . 
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy. 
Dodajemy jajko , drobniutko pokrojoną ugotowana marchewkę 
oraz koperek . 
Mieszamy , wyrównujemy i wybieramy 1/4 masy ziemniaczanej 
do niej wsypujemy mąkę ziemniaczana 
(u mnie szklanka i trochę , wszystko zależy od ziemniaków) .


Wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie z masy ziemniaczanej 
robimy kluski . 


Gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia mieszając od czasu do czasu około 7 minut . 

06 listopada 2021

Zebrowe trio

 
8 jajek 
1/2 kg cukru 
800 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 1/2  szklanka oleju 
1 1/2 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowana) 
+ 3 łyżki kakao 
+ 3 łyżki kisielu truskawkowego 
+ 3 łyżki mąki pszennej 
 
Jajka z cukrem ubijamy na puszysto tak jak biszkopt dodajemy resztę składników (mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , olej , woda mineralna) mieszamy do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 3 części (jedna z nich musi być troszkę większa) .
Do jednej dodajemy kakao , do drugiej kisiel a do trzeciej i największej dodajemy mąkę pszenna wszystko mieszamy na jednolitą masę . 
Formę (u mnie serce ale może być inna) wysmarowaną margaryną 
i oprószoną bułką tartą wylewamy na przemiennie ciasto . 
Pieczemy około 45 minut do 1 godziny w 175 °C . 

Gotowe i wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypkami .