10 grudnia 2021

Kruche ciasteczka stempelki

 
300 g masła 
230 g cukru drobnego 
1 jajko
1 żółtko 
530 g mąki tortowej 
16 g cukru waniliowego 
szczypta soli 
 
  POLEWA CZEKOLADOWA 
200 gram gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady 
4 łyżki mleka 3,2 %
 
Masło utrzeć z cukrami przez około 3 minuty . Następie dodajemy jajko i żółtko . Do maślanej masy dodajemy resztę 
składników , miksujemy do momentu powstania kruszonki , ostawiamy mikser i rękoma szybko zagniatamy ciasto . Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą , wkładamy na 1 godzinę 
w lodówkę do schłodzenia .
Schłodzone ciasto krótko wyrobić (by lepiej nam się wałkowało i było bardziej elastyczne) podsypując blat mąką . 
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około nie większej niż 0,5 cm ,
odbijamy stempelki (żeby nam się stempelki nie kleiły do ciasta trzeba posypać je mąką) .
 
 
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , zachowując lekki odstęp między nimi .
Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia . 
 
ciasteczka przed pieczeniem 
ciasteczka po upieczeniu 


 
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia , po tym ciasteczka przenieść delikatnie na płaskie naczynie i pozostawić 
do całkowitego wystygnięcia . 
Kolejną partię ciasteczek do pieczenia układamy na przestudzoną blachę , lepiej wtedy trzymają kształt :) . 
Po wystygnięciu ciasteczek możemy je polać czekoladą (czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej) od strony gładniej a nie od strony wzorku lub zostawić takie jak po 
wyjęciu z piekarnika .
 
 
A że ja lubię się bawić w kuchni a przede wszystkim w dziale cukiernictwo to moje ciasteczka (każde) musza być udekorowane , takie " nagie " mi i bliskim nie smakują . :) 
 
Ja się zastanawiacie gdzie kupić stempelki to ja osobiście kiedyś trafiłam w " PEPCO " ale są również na " ALLEGRO "

08 grudnia 2021

Racuchy z sera białego

 
500 g twarogu 
5 jajek 
1 szklanki mąki pszennej (- /+) 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 1/2 opakowania cukru waniliowego 
3 łyżki drobnego cukru 
 
olej do smażenia 
 
Do miski blender wkładamy ser i miksujemy dodając jajka  proszek 
do pieczenia , cukier waniliowy oraz drobny cukier ubijamy na jednolita masę . Do masy 
dodajemy mąkę i dalej blendujemy na jednolitą masę , można dosłodzić (masa będzie dość gęsta) . 
 
 
Na patelnie rozgrzewamy olej i kładziemy po łyżce masy serowej lekko spłaszczamy , placki urosną w trakcie pieczenia (aby masa się nie kleiła do łyżki moczymy ja w oleju) . Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron . 
 

Wyjmujemy na ręcznik papierowy . Podajemy z cukrem pudrem lub musem owocowym . 

06 grudnia 2021

Ryba smażona - klasycznie


 
1 kg filetu z ryby (u mnie miruna) 
pieprz biały 
sól 
papryka słodka
cytryna
3 jajka 
kilka kropel maggi 

Rybę kroimy na mniejsze kawałki posypujemy przyprawami oraz skraplamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy na około godzinę . 
 
Po tym czasie panierujemy ... 

Mąka 

Jajko z kilkoma
kroplami maggi 

Bułka tarta 

Smażymy na złoty kolor 
na rozgrzanym oleju . 


Gotową rybę odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu .