12 grudnia 2021

Ciasto szczęścia

Ciasto które ja nazywam osobiście ciasto "głodomorek" przez to ze trzeba je karmić i dbać o nie by wyszło . Prawdziwa nazwa ciasta to „ Herman ”  
 

  ZACZYN
1/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 mleka 3,2%
1/3 szklanki cukru 
szczypta suszonych drożdży 

W misce wymieszać wszystkie składniki , przykryć i odstawić na noc w cieple miejsce . Mieszać raz  dziennie , proces fermentacji będzie trwać 3 dni (więc ciasto najlepiej zacząć w czwartek wieczorem) 
Po trzech dnia postępować według poniżej umieszczonego przepisu . 


PONIEDZIAŁEK : zakwas przełożyć do miski , dodać 250 g cukru ,
 NIE MIESZAĆ!  przykryć ściereczką 
WTOREK : wlać 250 ml mleka , NIE MIESZAĆ! 
ŚRODA : dodać 250 g mąki , NIE MIESZAĆ! 
CZWARTEK : zamieszać rano , w południe i wieczorem 
PIĄTEK : dodać 250 g cukru , NIE MIESZAĆ! 
SOBOTA : zamieszać drewnianą łyżką , podzielić na 4 części 
(3 z nich rozdać , jedna dla siebie) 
NIEDZIELA : pieczemy swoje ciasto i do 4 części dodajemy ;
  250 ml oleju 
  250 g mąki pszennej 
  3 całe jajka 
  1/2 paczki proszku do pieczenia 
  1/4 łyżeczki soli 
  1 cukier waniliowy 
  starta czekolada 
  owoce (można pominąć) 
 
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy na jednolita masę , wylewamy do tortownicy (na górę można ułożyć owoce) . Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut . 
 
 
przed upieczeniem 
po upieczeniu 



10 grudnia 2021

Kruche ciasteczka stempelki

 
300 g masła 
230 g cukru drobnego 
1 jajko
1 żółtko 
530 g mąki tortowej 
16 g cukru waniliowego 
szczypta soli 
 
  POLEWA CZEKOLADOWA 
200 gram gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady 
4 łyżki mleka 3,2 %
 
Masło utrzeć z cukrami przez około 3 minuty . Następie dodajemy jajko i żółtko . Do maślanej masy dodajemy resztę 
składników , miksujemy do momentu powstania kruszonki , ostawiamy mikser i rękoma szybko zagniatamy ciasto . Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą , wkładamy na 1 godzinę 
w lodówkę do schłodzenia .
Schłodzone ciasto krótko wyrobić (by lepiej nam się wałkowało i było bardziej elastyczne) podsypując blat mąką . 
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około nie większej niż 0,5 cm ,
odbijamy stempelki (żeby nam się stempelki nie kleiły do ciasta trzeba posypać je mąką) .
 
 
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , zachowując lekki odstęp między nimi .
Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia . 
 
ciasteczka przed pieczeniem 
ciasteczka po upieczeniu 


 
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia , po tym ciasteczka przenieść delikatnie na płaskie naczynie i pozostawić 
do całkowitego wystygnięcia . 
Kolejną partię ciasteczek do pieczenia układamy na przestudzoną blachę , lepiej wtedy trzymają kształt :) . 
Po wystygnięciu ciasteczek możemy je polać czekoladą (czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej) od strony gładniej a nie od strony wzorku lub zostawić takie jak po 
wyjęciu z piekarnika .
 
 
A że ja lubię się bawić w kuchni a przede wszystkim w dziale cukiernictwo to moje ciasteczka (każde) musza być udekorowane , takie " nagie " mi i bliskim nie smakują . :) 
 
Ja się zastanawiacie gdzie kupić stempelki to ja osobiście kiedyś trafiłam w " PEPCO " ale są również na " ALLEGRO "

08 grudnia 2021

Racuchy z sera białego

 
500 g twarogu 
5 jajek 
1 szklanki mąki pszennej (- /+) 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 1/2 opakowania cukru waniliowego 
3 łyżki drobnego cukru 
 
olej do smażenia 
 
Do miski blender wkładamy ser i miksujemy dodając jajka  proszek 
do pieczenia , cukier waniliowy oraz drobny cukier ubijamy na jednolita masę . Do masy 
dodajemy mąkę i dalej blendujemy na jednolitą masę , można dosłodzić (masa będzie dość gęsta) . 
 
 
Na patelnie rozgrzewamy olej i kładziemy po łyżce masy serowej lekko spłaszczamy , placki urosną w trakcie pieczenia (aby masa się nie kleiła do łyżki moczymy ja w oleju) . Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron . 
 

Wyjmujemy na ręcznik papierowy . Podajemy z cukrem pudrem lub musem owocowym .