1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka + 3 jajek
1 1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu białego
1 mała łyżeczka ostrej papryki
sól
DODATKOWO
6 bułek do hamburgerów
1 cebula biała
1 pomidor czerwony
1 mała sałata lodowa
12 łyżek sosu czosnkowego
6 długi wykałaczek
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy majeranek .
pieprz biały , ostrą paprykę , solą , czosnek przeciśnięty przez praskę , cebulę obraną i pokrojoną
w drobną kostkę oraz oliwę , wyrabiamy następnie dodajemy 2 jajka
Teraz wyrabiamy dość długo aż do momentu aż mięso się rozluźni
i będzie trzymać się naszej ręki .
Następnie mięso porcjujemy na kotlety każdy z nich po około 160 g
i obsmażamy na patelce grillowej na średnim ogniu około 18 minut następie przepoławiamy na pół (w ten sposób sprawdzamy surowość mięsa jeśli mamy surowy to wrzucamy jeszcze na moment na patelnie) .
Gotowe bułki podpiekamy w piekarniku na chrupko .
Z trzech jajek które nam zostały robimy jajka sadzone (na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła wbijamy jajka i smażymy do stracenia surowości , nie mieszamy !) .
Cebule obieramy kroimy w plastry , pomidor kroimy z plastry a sałatę rozbieramy na listki .
SKŁADANIE BURGERA
Dolną część i górną część bułki smarujemy po łyżce sosu czosnkowego , następnie na dolną część układamy ze dwa plastry sałaty następnie przekrojonego kotleta na kotleta jajko sadzone
(jeśli robimy z jajkiem) później układamy dwa plastry pomidora , cebuli i przykrywamy górną częścią bułki , spinamy długą
wykałaczką .
Gotowego burgera można podać z frytkami lub pieczonymi ćwiartkami ziemniaka .