28 stycznia 2022

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

 
4 podudzia z kurczaka 
4 skrzydełka z kurczaka 
1 ogon świński 
2 żołądki z indyka 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1 zielona część z pory
1/2 kg pieczarek 
2 liście laurowe 
pół pęczka natki pietruszki 
100 g serka topionego naturalnego 
300 g makaronu kolanka / świderki 
4 kulki ziela angielskiego 
8 kulek pieprzu w ziarnka 
2 łyżki Vegety natur
3 litry zimnej wody  
przyprawy - pieprz biały , Vegeta , maggi 
 
Mięso oraz obrane i umyte warzywa (oprócz pieczarek) przekładamy do garnka i zalewamy woda do ich wysokości, dodajemy ziele angielskie  pieprz czarny w kulkach , liść laurowy  oraz Vegeta natur . Gotujemy około 4 godziny (możemy krócej) po ugotowaniu wywaru przelewamy przez sito . Do czystego wywaru dodajemy natkę pietruszki i poparte pieczarki , gotujemy około 25 do 30 minut następnie dodajemy pokrojona w drobną kosteczkę pietruszkę i marchewkę , kawałek selera i obrane mięso z podudzi i skrzydełek , na sam koniec dajemy do zupy rozmieszany w zimnej wodzie serek topiony . Przyprawiamy do smaku . 
Makaron (ilość zależy od nas, jak gęstą chcemy zupę) gotujemy według przepisu na opakowaniu . 
Ugotowany dodajemy do zupy . 


25 stycznia 2022

Naleśniki budyniowe

 
700 ml mleka 3.2%
250 ml wody mineralnej gazowanej 
400 g mąki pszennej 
4 budyniu waniliowego (każdy 38 g) 
40 g cukru waniliowego 
2 łyżki oleju 
2 jajka 
 
Mleko , wodę  jajka , olej wlewamy do jednego garnka wymieszać następnie powoli dodajemy mąkę wymieszana z budyniami 
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Masa powinna być gęsta (masa powinna spływać jednolitym strumieniem z chochli ) . Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut . Po tym czasie naleśniki mieszamy łyżka i smażymy na patelni naleśnikowej na złoty kolor z każdej 
strony . (z przepisu wychodzi około 20 naleśników z patelni 
o średnicy 24 cm) . 

Gotowe naleśniki podajemy z musem owocowym , dżemem , nutella albo z białym serem na słodko i owocami . 


20 stycznia 2022

Sałatka śledziowa

 
300 g śledzia matiasów
3-4 cebule białe
4 ogórki konserwowe 
3 jabłka
majonez
 
Śledzia moczymy w wodzie za bielonej mlekiem około 6 godzin następnie wyciągamy i osuszamy .
Śledzie , obraną cebule kroimy w kostkę , jabłka i ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. 
 
Sałatkę układamy warstwowo .:
śledzie >cebula >jabłko >ogórek
 
Na koniec wszystko zalewamy majonezem (smarujemy górą warstwę) .  
(sałatkę przed podaniem można wymieszać).