BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA
2 budynie
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka pomarańczowa
puszka brzoskwiń
300 ml wody
BITA ŚMIETANA
400 ml śmietany 30%
1 galaretka brzoskwiniowa
3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
100 g tartej czekolady mlecznej
4 łyżek pokruszonego biszkoptu (można pominąć)
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę
i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) .
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
o średnicy około 23 cm użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy
25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia .
Możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) .
Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego
syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .
Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową .
Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem
(jeśli chcemy)
Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej .