30 stycznia 2022

Brzoskwiniowe love

 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka kakao 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
 
  MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA 
2 budynie 
1 galaretka brzoskwiniowa 
1 galaretka pomarańczowa 
puszka brzoskwiń
300 ml wody 
 
  BITA ŚMIETANA
400 ml śmietany 30%
1 galaretka brzoskwiniowa 
3 łyżki cukru pudru 
  
  DODATKOWO 
100 g tartej czekolady mlecznej 
4 łyżek pokruszonego biszkoptu (można pominąć) 
 
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę 
i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) .
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
o średnicy około 23 cm  użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy 
25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia . 
Możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) . 
Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego 
syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .
Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową . 
 
Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem 
(jeśli chcemy)
 
Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej . 

28 stycznia 2022

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

 
4 podudzia z kurczaka 
4 skrzydełka z kurczaka 
1 ogon świński 
2 żołądki z indyka 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1 zielona część z pory
1/2 kg pieczarek 
2 liście laurowe 
pół pęczka natki pietruszki 
100 g serka topionego naturalnego 
300 g makaronu kolanka / świderki 
4 kulki ziela angielskiego 
8 kulek pieprzu w ziarnka 
2 łyżki Vegety natur
3 litry zimnej wody  
przyprawy - pieprz biały , Vegeta , maggi 
 
Mięso oraz obrane i umyte warzywa (oprócz pieczarek) przekładamy do garnka i zalewamy woda do ich wysokości, dodajemy ziele angielskie  pieprz czarny w kulkach , liść laurowy  oraz Vegeta natur . Gotujemy około 4 godziny (możemy krócej) po ugotowaniu wywaru przelewamy przez sito . Do czystego wywaru dodajemy natkę pietruszki i poparte pieczarki , gotujemy około 25 do 30 minut następnie dodajemy pokrojona w drobną kosteczkę pietruszkę i marchewkę , kawałek selera i obrane mięso z podudzi i skrzydełek , na sam koniec dajemy do zupy rozmieszany w zimnej wodzie serek topiony . Przyprawiamy do smaku . 
Makaron (ilość zależy od nas, jak gęstą chcemy zupę) gotujemy według przepisu na opakowaniu . 
Ugotowany dodajemy do zupy . 


25 stycznia 2022

Naleśniki budyniowe

 
700 ml mleka 3.2%
250 ml wody mineralnej gazowanej 
400 g mąki pszennej 
4 budyniu waniliowego (każdy 38 g) 
40 g cukru waniliowego 
2 łyżki oleju 
2 jajka 
 
Mleko , wodę  jajka , olej wlewamy do jednego garnka wymieszać następnie powoli dodajemy mąkę wymieszana z budyniami 
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Masa powinna być gęsta (masa powinna spływać jednolitym strumieniem z chochli ) . Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut . Po tym czasie naleśniki mieszamy łyżka i smażymy na patelni naleśnikowej na złoty kolor z każdej 
strony . (z przepisu wychodzi około 20 naleśników z patelni 
o średnicy 24 cm) . 

Gotowe naleśniki podajemy z musem owocowym , dżemem , nutella albo z białym serem na słodko i owocami .