100 g sypkiego ryżu białego
2 średnie marchewki
1 jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżki bułki tartej
bułka tarta do panierowania
szczypta słodkiej papryki
przyprawy-sól , pieprz , maggi
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu
od razu odcedzamy i przelewamy zimną woda następnie wysypujemy do miski by wystygnął . Marchewkę obieramy , gotujemy do
miękkości , odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia . Gdy marchewkę jest zimna to ścieramy na tarce o grubych oczkach
i dodajemy do ryżu . Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie a następnie rozdrabniamy dodając do całości . Gdy wszystko mamy w jednej misce to dodajemy jajko , bułkę tartą , natkę pietruszki i doprawiamy do smaku .
Z gotowej masy formujemy małe klopsy następnie je panierujemy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju (olej musi się dobrze nagrzać ponieważ klopsy lubią później się sypać) . Usmażone klopsy wykładamy na ręcznik papierowy .
Gotowe klopsy podajemy z sosem czosnkowym , sosem a'la bolognese lub jako dodatek do dania obiadowego .
|
Klopsy z dodatkiem łyżeczki pietruszki |