17 lutego 2022

Babka - piegus

 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
1 szklanka cukru
1 szklanka jajek (4 do 5 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka maku niebieskiego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
Wszystkie składniki po kolei miksujemy na jednolitą i gładką masę . 
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 - 180º C (do suchego patyka) . Studzimy delikatnie w uchylonym piekarniku wyciągamy ciasto gdy jest jeszcze ciepłe lecz nie gorące . 
Wyciągamy z formy i możemy udekorować cukrem pudrem , 
lukrem lub pozostawić tak jak po upieczeniu . 

14 lutego 2022

Klopsy ryżowo-marchewkowe

 
100 g sypkiego ryżu białego 
2 średnie marchewki
1 jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżki bułki tartej 
bułka tarta do panierowania 
szczypta słodkiej papryki 
przyprawy-sól , pieprz , maggi 
 
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu 
od razu odcedzamy i przelewamy zimną woda następnie wysypujemy do miski by wystygnął . Marchewkę obieramy , gotujemy do 
miękkości , odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia . Gdy marchewkę jest zimna to ścieramy na tarce o grubych oczkach 
i dodajemy do ryżu . Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie a następnie rozdrabniamy dodając do całości . Gdy wszystko mamy w jednej misce to dodajemy jajko , bułkę tartą , natkę pietruszki i doprawiamy do smaku . 
 

Z gotowej masy formujemy małe klopsy następnie je panierujemy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju (olej musi się dobrze nagrzać ponieważ klopsy lubią później się sypać) . Usmażone klopsy wykładamy na ręcznik papierowy . 
 
 
Gotowe klopsy podajemy z sosem czosnkowym , sosem a'la bolognese lub jako dodatek do dania obiadowego .

Klopsy z dodatkiem łyżeczki pietruszki 

12 lutego 2022

Królewiec

Kolejne ciasto z serii " gdyby nie moja teściowa to bym nie umiała i nie miała ;) " . Przepis i nauczyciel ciasta to oczywiście moja teściowa (druga mama) :) 
Chodź się sama pochwalę " uczeń przerósł mistrza " i robię lepszy :P 
Ciasto ulubione przez moje mamuśki . Mało komu nie smakuje . 

 
  CIASTO MIODOWE    
450g mąki pszennej 
220,5 g margaryny 
220,5 g cukru 
3 łyżki miodu 
2 jajka 
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Zagnieść ciasto i upiec dwa placki na papierze do pieczenia grubo posmarowanym margaryną . 
Forma 25 cm x 36 cm . Pieczemy 175-180 ºC przez około 20-30 
minut . Upieczone ciasto studzimy . 
 
  BISZKOPT 
4 jajka 
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki ciepłej wody 
 
Jajka ubijamy z cukrem na gładką , puszystą i jednolitą masę następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia . 
Na sam koniec dodajemy ciepłą wodę i delikatnie za pomocą szpatułki mieszamy . Ciasto wylewamy do identycznej formy jak ciasto miodowe , wyrównujemy . Pieczemy w 175 ºC przez około 
30 minut . Upieczone ciasto studzimy .

MASA BUDYNIOWA 
1/2 l mleka 
150 g cukru 
1 łyżka mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 cukier waniliowy 
150 g margaryny 

Około szklanki (można więcej mleka) zagotować w garnku 
z dodatkiem cukru i cukru waniliowego w reszcie mleka rozmieszać mąkę pszenna oraz ziemniaczaną . Gdy mleko będzie się gotować wlewamy do niej mieszankę (mleka z mąkami) , gotujemy do momentu zagotowania i zgęstnienia budyniu . Na koniec wmieszać margarynę .
Na ciemne ciasto miodowe wylewamy połowę masy budyniowej następnie kładziemy biszkopt i ponownie połowa masy a na sam koniec ciasto miodowe . Górę ciasta polewamy polewą czekoladową .
 


 
Gotowe ciasto najlepiej zrobić ze trzy dni przed podaniem ponieważ świeże ciasto jest dość twarde (miodowniki) .


Ciasto czym starsze tym lepsze .