2 polędwiczki wieprzowe (około 900 g)
2 cebule
mąka pszenna
2 łyżki śmietany 18%
około 100 g margaryny
pół pęczka natki pietruszki
przyprawy - sól , pieprz , magii
Polędwiczkie myjemy , osuszamy , kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do schabowych .
Następie panierujemy w mące (nie doprawiamy !!!) .
Gdy polędwiczki mamy opanowane to smażymy na patelni na roztopionej i gorącej margarynie z obu stron na złoty kolor .
Do gotowej i usmażonej polędwicy dodajemy przyprawy oraz cebulę pokrojoną w pióra , dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę . Zagotować i ponownie doprawić .
Gotową , uduszona polędwicę podajemy
z ziemniaczkami, kluskami i ulubioną surówką .