17 kwietnia 2022

Konfitowane podudzie z kurczaka

 
2 podudzia z kurczaka 
olej 
przyprawa do mięsa (Knorr)  
przyprawy- papryka czerwona słodka , zioła prowansalskie , maggi
 
Mięso myjemy , osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowy , 
przekładamy do miski i oprószamy przyprawami (jeśli lubimy na ostro to paprykę słodką zmieniamy na ostra) . Pozostawiamy na 
około 1 godzinę . 
 
 
 Po upływie tego czasu mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimnym olejem do wysokości około 3 cm nas mięso tak by było zalane . Gotujemy około 1 godziny (tak długo aż ujrzymy osunięta kostkę) .
 
Gotowe podudzia podajemy jak kto lubi z ziemniaczkami lub bez , ja osobiście z ulubioną surówka na zdjęciu surówka z kiszonej kapusta która znajdziecie na blogu , zakładka surówki , link ; https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/04/surowka-z-kapusty-kiszonej-i-jabka.html  lub inną . 

07 kwietnia 2022

Gyros z ryżem i warzywami

Dziś zapodaje coś z kuchni Drivera , coś na szybko , do syta i smacznie . 
Oraz kilka zdjęć z podróży :) 

 
2 piersi z kurczaka 
1 opakowanie warzyw na patelnie ze szpinakiem 
1 ugotowany woreczek ryżu 
2 łyżki oleju 
przyprawa do gyros-a
sól i pieprz 
 
Kurczaka kroimy w drobniutką kosteczkę , podsmażamy na oleju 
z przyprawa gyros . Dokładamy warzywa na patelnie i przyprawa 
(przyprawa która jest w warzywach) , podsmażamy do momentu odparowania wody . Na koniec dodajemy ugotowany 
ryż i podsmażamy około 10 minut . Często mieszając .
 
Poniżej kilka fotografii z mojej wyprawy . 
Moja kochana Austria i góry ❤️ :)



31 marca 2022

Wieprzowina szarpana


1 kg mięsa wieprzowego
100 g margaryny 
około 1 litra wody
3 łyżki oliwy z oliwek 
5 łyżek przyprawy do mięsa (Knorr) 
1/2 łyżeczki papryki ostrej, curry
przyprawy - pieprz, majeranek 
 
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie za małe) . Doprawiamy przyprawami , polewamy oliwa z oliwek i pozostawiany na 12 godzin w chłodnym miejscu . 
 
  
Następnie do garnka wrzucamy margarynę i obsmażamy na fajny brązowo złoty kolor , zalewamy woda tak by mięso było przykryte , dusimy około 4 godzin . Po uduszeniu mięso rozrywamy za pomocą dwóch widelców . 
 
Gotowa wieprzowinę podajemy jako burgera , kebaba z ulubiona surówka i bułką.