28 maja 2022

Grillowane polędwiczki z kurczaka

 
800 g polędwiczek z kurczaka 
6 łyżek oliwek z oliwy 
przyprawy - sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra , 
curry , Vegeta 
 
Polędwiczki oczyszczamy z żyłek następnie myjemy i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowy . Posypujemy przyprawami oraz polewamy oliwa z oliwek . Pozostawiamy na około 30 minut . 
 
 
Po upływie czasu mięso przekładamy na rozgrzana patelnie grillowa 
(zwykła patelnia też może być) i smażymy na złoty kolor z każdej strony . 
 
 
U grillowane polędwiczki idealnie smakują z surówką ale również jako dodatek zawijanego wrap-a z dodatkami . 

20 maja 2022

Pstrąg wędzony , marynowany na sucho

Uwielbiam rybę , mogę jeść i mi się nie znudzi . Uwielbiam też przyrządzać rybę ale wędzoną to pierwszy raz ale to już z lekka pomocą mojego cudownego męża . 

 
2 pstrągi 
sól i pieprz 
 
Pstrąga dokładnie myjemy i odcinamy głowę (można zostawić) .
Osuszamy ręcznikiem papierowy i delikatnie oprószyć przyprawami 
z każdej strony (w środku również) .
 
 
Gotowego pstrąga pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 12 do 16 godzin . 
 

Pstrąga wędzimy około 2 godzin (zależy od grubości ryby) na ciepłym dymie (między 50 a 70° C)
 
Gotowa rybkę podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie zagościła surówka z lodowej , ale można z frytkami i inna surówka . 

15 maja 2022

Surówka z kalarepy

 W moim domu na kalarepę mówi się "oberiba" czyli jak większość wie że nazwa pochodzi ze Śląskiej gwary . Moja oberiba jest moim ulubionym warzywem . 

 
1 mała kapusta pekińska 
1 kalarepa 
1 pomidor czerwony 
1 marchewka 
1/2 ogórka 
mały pęczek szczypiorku 
3 łyżki śmietany sałatkowej 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
przyprawy - sól , pieprz czarny 
 
Kapustę szatkujemy na drobno ,  pomidor czerwony w grubą 
kostkę , ogórek na cztery części i w cienkie plasterki . 
Kalarepę , marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach . Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy 
przyprawy , posiekany szczypiorek oraz śmietanę i jogurt . 
Gotową surówkę pozostawiamy chwilę do przegryzienia .