31 maja 2022

Zapiekanka a'la brukoli


400 g mięsa mielonego z indyka 
1 średni brokuł
1 średni kalafior 
1 mała cebula 
250 g mini pieczarek 
250 g sera mozzarella 
1/2 selera 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , maggi , oregano , zioła prowansalskie , tymianek 
 
Seler obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie następnie kroimy w plastry które układamy na dnie naczynia żaroodpornego . 
Kalafior i brokuł obieramy , myjemy , gotujemy al'dente najlepiej osobno (najpierw kalafior później brokuł) w osolonej z odrobiną cukru wodzie . Pozostawiamy do przestudzenia . 
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie . 
Mięso mielone dokładamy do cebuli , dodajemy przyprawy oraz pokrojone na pół mini pieczarki . Smażymy do momentu jak pieczarki stracą surowość i woda wyparuje . 
Gotowe mięso z pieczarkami wyglądamy na seler . 
Na górę ścieramy 1/3 sera . 
 
 
Na mięso posypane serem układamy ugotowane warzywa
(brokuł i kalafior) . Następnie ścieramy i posypujemy resztą sera , posypujemy słodka papryką i ziołami prowansalskimi .
 
  
Gotową zapiekankę pieczemy w 180° C przez około 30 minut do momentu rozpuszczenia i zapieczenia sera . 

28 maja 2022

Grillowane polędwiczki z kurczaka

 
800 g polędwiczek z kurczaka 
6 łyżek oliwek z oliwy 
przyprawy - sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra , 
curry , Vegeta 
 
Polędwiczki oczyszczamy z żyłek następnie myjemy i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowy . Posypujemy przyprawami oraz polewamy oliwa z oliwek . Pozostawiamy na około 30 minut . 
 
 
Po upływie czasu mięso przekładamy na rozgrzana patelnie grillowa 
(zwykła patelnia też może być) i smażymy na złoty kolor z każdej strony . 
 
 
U grillowane polędwiczki idealnie smakują z surówką ale również jako dodatek zawijanego wrap-a z dodatkami . 

20 maja 2022

Pstrąg wędzony , marynowany na sucho

Uwielbiam rybę , mogę jeść i mi się nie znudzi . Uwielbiam też przyrządzać rybę ale wędzoną to pierwszy raz ale to już z lekka pomocą mojego cudownego męża . 

 
2 pstrągi 
sól i pieprz 
 
Pstrąga dokładnie myjemy i odcinamy głowę (można zostawić) .
Osuszamy ręcznikiem papierowy i delikatnie oprószyć przyprawami 
z każdej strony (w środku również) .
 
 
Gotowego pstrąga pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 12 do 16 godzin . 
 

Pstrąga wędzimy około 2 godzin (zależy od grubości ryby) na ciepłym dymie (między 50 a 70° C)
 
Gotowa rybkę podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie zagościła surówka z lodowej , ale można z frytkami i inna surówka .