Powiedzmy sobie szczerze , dobry rosół musi być treściwy i nie chodzi tu o dodatki ale o to z czego i na czym jest gotowany . Mój rosół już kilka osób stwierdziło w tym mój mąż że podobał by się Pani Magdzie Gessler, bo je tłusty i treściwy .
2 porcje rosołowe
2 udka z kurczaka
1 ogon świński
1 seler
1 por
1 duża opalona cebula
3 marchewki
2 pietruszki
3 suszone grzybki
Natka zielonej pietruszki
Natka zielonego selera
4 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu czarnego
1 liść laurowy
2 łyżki Vegeta natur
Do garnka wkładamy warzywa i mięso (warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki) . Zalewamy zimnej wody (może być mniej niż wysokość warzyw albo tyle żeby było na równo z nimi) .
Tak przygotowany garnek doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 3 do 4 godzin na mały ogniu tak by nasz rosół się gotowała ale nie wrał . Gotowy rosół przecedzamy .
Gotowy rósł używamy do ulubionych zup z dodatkami lub zup czystych a nawet do podlewania mięsa .