3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki śmietany 18%
150 g masła 82 %
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
900 g prażonych jabłek
cukier puder - do dekoracji
Suche składniki łączymy razem z masłem do momentu uzyskania , tak zwanej kruszonkę . Po tym czasie dodajemy śmietanę ,
jajka , zagniatamy szybko i energicznie na jednolite ciasto . Powinno mieć lekko klejąca konsystencję (jeżeli jest zbyt kleiste możemy dodać odrobinę mąki) .
Ciasto zawijamy w folie spożywczą i pozostawiany w lodówce na około minimum 30 minut . Po upływie czasu , pozostawiamy odrobine ciasta na kruszonkę a pozostałą część rozwałkujemy na grubość około pół centymetra , wyklejamy wysmarowaną masłem
i oprószoną bułką tartą formę .
Na kuć widelce w kilku miejscach .
Na przygotowany spód wykładamy jabłka (przepis poniżej) .
Wierzch ciasta dekorujemy kruszonka (jeśli lubimy się bawić możemy powycinać zabawne wzorki) .
Pieczemy w 200 ° C przez około 1 godzinę . Po upieczeniu studzimy
w formie na sitku .
Dopiero po wystudzeniu wyciągamy z formy i posypać cukrem pudrem .
Przepis na prażone jabłka znajdziecie w linku ;