Na blogu to już goszczą przepisy od moich bliskich i przyjaciół ale dziś zawędrowałam do przepiśnika mojej cioci Krystyny dla tego też nazwa taka a nie inna .
3 kg kapusty białej
2 duże papryki
3 marchewki
6 ogórków gruntowych
3 cebule
3 kwaśne jabłka
ZALEWA
3 litry zimnej wody
1/2 l octu 10%
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 łyżek cukru
3 łyżki soli
Kapustę szatkujemy , przekładamy do miski . Paprykę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , dokładamy do kapusty . Marchew i jabłko trzemy na tarce o dużych oczka a ogórka na tarce do mizerii również dokładamy do miski z kapustą .
Składniki na zalewę przekładamy do garnka zagotowujemy , dokładamy do niej kapustę z warzywami , mieszamy i gotujemy około 20 minut .
Ciepła kapustę z zalewą przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody .
Zagotowaną kapustę pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia .