BISZKOPT
6
jajek
1
szklanka cukru
1
1/2 szklanki mąki tortowej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
soli
MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA
1,2 kg lekko kwaśnych jabłek
0,8 kg słodkich gruszek
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki cynamonu
1 galaretka przeźroczysta np.: winogronowa
1 galaretka gruszkowa (można 2 przeźroczyste)
Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .
Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut .
Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .
Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy
w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy
gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) .
Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę
w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia .
Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) ,
przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .
Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .