2 grube plastry schabu ( około 300 g )
400 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 liść laurowy
przyprawy - do mięsa ( Knorr ) , sól , pieprz ,
gałka muszkatołowa , papryka słodka
Cebulę obieramy , kroimy w pół piórka i podsmażamy na maśle na złoty kolor . Pieczarki obieramy, kroimy drobno , dokładamy do cebuli , dokładamy przyprawy w ziarnach , liść laurowy , gałka muszkatołowa i dusimy do odparowania wody . Studzimy .
Plastry schabu przecinamy w połowie ale nie docinamy do końca
(tak jak na rolady) rozbijamy jak na kotlety schabowe , oprószamy przyprawa do mięsa , pieprzem i słodka papryka .
Na jednej połowie rozkładamy pieczarki i przykrywamy
drugą częścią . Dociskamy .
Następnie nasz pieróg schabowy panierujemy w jajku i bułce tartej , smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju .
Następnie odsączamy na ręczniku papierowym .