15 lutego 2023

Zapiekana tortilla z mięsem mielonym i pieczarkami


500 g mięsa mielonego
1 mała cebula 
400 g smażonych pieczarek 
1 mała puszka kukurydzy 
1 puszka pomidorów krojonych 
80 g przecieru pomidorowego 
200 sera mozzarella 
2 łyżki oleju 
6 placków tortilli ( Ø26 cm )
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka , zioła prowansalskie , maggi , pieprz , sól 

Ser mozzarella trzemy na tarce o dużych oczkach .
Mięso podsmażamy na oleju dodajemy przyprawy i cebulę . Gdy mięso straci swoją surowość dodajemy pieczarki i kukurydzę a na sam koniec dodajemy pomidory i przecier pomidorowy . Całość dusimy do odparowania wody z  pomidorów na sam koniec możemy ponownie doprawić nasz farsz . 


Na placek tortilla wykładamy odrobinę sera na to nakładamy około 
2 łyżki farszu i zwijamy jak krokieta . Najpierw boki do środka i na 3 
( ostrożnie by tortilla nie pękła ) 


Gotowe , zwinięte tortille wykładamy do wysmarowanej olejem formy posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku 170 °C przez około 20 do 25 minut . ( przez pierwsze 10 minut tortille należy przykryć by nie wyschły i nie popękały ) 


Zapieczone tortille wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy . Można posypać natką pietruszki i podawać z ulubionym sosem na przykład z czosnkowy który będzie tu idealnie pasować . 

W razie potrzeby dodaje przepis na fajny i prosty przepis na sos czosnkowy ;
 

11 lutego 2023

Ciasto Zygfryd


BISZKOPT 
5 białek 
3 jajka
100 g cukru 
100 g mąki pszennej 
30 g kakao

KREM 
2 budynie waniliowe (po 40 g) 
300 ml zimnej wody 
2 łyżki cukru 
5 żółtek 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem)
2 galaretki brzoskwiniowe
700 ml wrzącej wody 

DODATKOWO 
puszka brzoskwiń
200 g gorzkiej czekolady 
2 łyżki mleka 

Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą, lśniącą masę następnie dodajemy powoli całe jajka oraz cukier. Całą masę miksujemy do momentu rozpuszczenie się cukru . Do jajecznej masy dodajemy przesianą i wymieszana z kakao mąkę . Całą masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników . Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
( 25x30 ) , wyrównujemy . Pieczemy około 20 - 25 minut w 170 °C . 
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy . 
Krem: Odlany syrop z brzoskwiniami ( około 300 ml ) wlewamy do garnka dodajemy cukier i zgotowujemy . W zimnej wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy , dodajemy żółtka dokładnie mieszamy . Całość wlewamy do gotującego się soku , gotować jak budyń ( energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki ) odstawić do wystygnięcia . Miękką margarynę ucieramy mikserem dodajemy małymi partiami zimny budyń i mieszamy do połączenia się 
składników . Gotową masę wykładamy na zimny biszkopt . 


Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzi i zostawiamy do lekkiego zastygnięcia ( tak by była łatwo się wylewało ale nie była ciekła ) . Brzoskwinie z syropu kroimy w plastry i układamy na
krem budyniowy , lekko dociskamy by nam nie wypłynęły podczas zalewania galaretką . Gotową i lekko stężałą galaretkę delikatnie wylewamy na poukładane brzoskwinie i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej na całą noc ) 


Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej . 
Po rozpuszczeniu chwilę pozostawiamy do przestygnięcia następnie przekładamy do rękawa cukierniczego ( można użyć woreczka ) ucinamy końcówkę tak by była malutka dziurka i łatwo wyciekała czekolada którą dekorujemy ciasto . Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu . 



taka miła niespodzianka mnie spotkała 

 

02 lutego 2023

Sałatka Gyros


2 średnie piersi z kurczaka 
1 cebula 
1/2 czerwonej cebuli 
1 mała puszka kukurydzy 
3 średnie ogórki konserwowe 
1/2 kapusty pekińskiej 
5 łyżek majonezu 
1 łyżka ketchup
3 łyżki oleju rzepakowy 
3 łyżki przyprawy gyros 
1 ząbek czosnku 

Kurczak kroimy w drobną kosteczkę , dodajemy przyprawę gyros 
i ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę czosnek . Smażymy do stracenia surowości mięsa . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Kukurydzę odcedzamy z zalewy . 
Ogórek , cebulę czerwoną , paprykę kroimy w kostkę . Kapustę pekińska kroimy drobno . 

Składanie sałatki :
Większe pół kurczaka 
Cebula czerwona 
Odrobina kapusty 
Ogórek 
Kukurydza 
Majonez (tyle by posmarowania cała warstwę) 
Większą część kapusty 
Pozostałe mięso 
Papryka 
Majonez+ketchup (reszta) 
Odrobina kapusty 


Na górę można zrobić dowolną dekoracje .
Gotową sałatkę pozostawiamy warstwowo lub mieszamy przed samym podaniem .