15 kwietnia 2023

Karkówka niedzielna


około 1 1/2 kg karkówki 
1 cebula 
2 małe ogórki kiszone 
2 małe liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu 
olej 
przyprawa do mięs (Knorr) 
przyprawy - majeranek , gałka muszkatołowa , papryka słodka , pieprz czarny 

Mięso myjemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec . 
( takie które można włożyć do piekarnika ) . Dokładnie oprószamy przyprawami i polewamy olejem by mięso nie wyschło . Ogórka i cebule kroimy w grube plastry obkładamy mięso , następnie dokładamy ziele angielskie , liść laurowy i pieprz czarny . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 12 godzin do przegryzienia w zimne miejsce . 
Po upływie tego czasu mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie mięso obracamy i podlewamy niewielką ilością woda i pieczemy kolejne półtorej godziny w 170 - 180 °C . Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 10 minut by łatwo się kroiło i nie uciekły nam wszystkie smaki . 
 

10 kwietnia 2023

Pasta z twarogiem i jajkiem


200 g twarożku Grandi
2 małe jajka 
4 rzodkiewki 
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 
pieprz 

Jajka gotujemy na twardo i studzimy . Twarożek przekładamy do miski dodajemy starte na tarce o dużych oczkach rzodkiewki oraz zimne jajko ( można użyć krajaczki do warzyw ) . Doprawiamy do smaku pieprz dokładamy szczypiorek i dokładnie mieszamy . 
Pastę spożywamy od razu po zrobieniu . 

06 kwietnia 2023

Roladki z polędwicy ze szpakiem i marchwią


1 polędwica wieprzowa 
6 kostek szpinaku rozdrobnionego
1 ząbek czosnku 
1 przyprawa do wieprzowiny ( Knorr ) 
1 mała marchewka 
olej 
1/2 serka pleśniowego 
przyprawy - gałka muszkatołowa , pieprz 

Szpinak romrażamy i smażymy na oleju dodając do niego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz i gałkę muszkatołową . Smażymy do odparowania wody .
Polędwice ( u mnie około 1/2 kg i wyszły ładne 2 roladki ) kroimy na pół i rozcinamy po środku tak by wyszedł nam kotlet . Posypujemy przyprawą do mięs . 
Na gotowy kotlet nakładamy od 2 do 3 łyżki szpinaku i rozprowadzamy po całości . Na szpinak układamy kawałek marchewki oraz 2 grubsze plasterki sera i ciasno zwijamy .


Gotowe , zwinięte roladki przekładamy do żaroodpornego pojemnika wyścielonego papierem do pieczenia i wkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut . 


Po upływie tego czasu roladki przekładamy do piekarnika nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy około pół godziny w 200 °C z termoobiegiem ( lub 170 °C bez termoobiegu ) następnie przez kolejne pół godziny pieczemy w 150 °C opcja gór-dół . 


Po upieczeniu roladki od razu możemy podawać .