21 lipca 2023

Ogórki kanapkowe


2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości

  ZALEWA
3 szklanki ziemnej wody
2 1/2 szklanki octu 10%
2 1/2 szklanki cukru
12 ziaren ziela angielskiego
2 małe łyżki pieprzu czarnego 
2 małe łyżki gorczycy
1 duża kopiasta łyżka soli
1  duża łyżka łyżka curry 

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie. 
Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka. 


Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki.


Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę.

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka (najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut. 
Gotową, jeszcze ciepłą (najlepiej) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki (jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody, nic się nie stanie ) . 


Gotowe ogórki zakręcamy mocno, pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem (jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną) od zagotowania około 15 do 20 minut. 

Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach.  
Idealny dodatek do kanapek, burgerów. 

Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra. 

16 lipca 2023

Mini szarlotki


   KRUCHE CIASTO
220 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
2 małe żółtka 

   NADZIENIE JABŁKOWE 
8 średnich jabłek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny

   cukier puder do posypania 

Nadzienie jabłkowe.: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. 5 jabłek kroimy w drobną kostkę a 3 ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Całość przekładamy do garnka dosypujemy cukier, cynamon i wlewany sok z cytryny. Całość smażymy do odparowania soku.
Kruche ciasto.: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijany w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

 

Schłodzone ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na około pół centymetra, wycinamy kółka i wylepiamy foremki do mini tartaletek. 


Trochę ciasta pozostawiamy na paski do dekoracji które będziemy układać na jabłka a następnie zapiekać.
Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach , ponownie wkładamy do lodówki około 20 do 30 minut w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. 


Tartaletki przed włożeniem do piekarnika obciążamy grochem, kulkami ceramicznymi. Podpiekamy 20 minut, wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Wyciągamy z foremki. Następnie do środka pod pieczonych korpusów nakładamy nadzieje jabłkowe na górę układamy kilka pasków ciasta. 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut na złoty kolor. 
Ciepłe tartaletki są dość miękkie lecz z upływem czasu zrobią się kruche. 

Upieczone tartaletki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty. 

07 lipca 2023

Schab z kością


2 plastry schabu z kością
700 ml mleka
1 duża cebula 
przyprawy - sól , papryka słodka , pieprz biały 
olej , smalec do smażenia 

Kotlet schabowy , rozbijamy dość cienko i oprószamy delikatnie solą
( tylko to ) . Cebulę obieramy i kroimy w piórka na dno układamy małą garstkę cebuli układamy na to mięso na górę resztę cebuli i zalewamy mlekiem . 
Tak przygotowany kotlet pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 8 do 12 godzin .


Gotowego kotleta z lodówki i zalewy wyciągamy najlepiej około godzinę przed przygotowaniem . 
Po upływie tego czasu mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy papryką ,
białym pieprzem mielonym .


Kotleta panierujemy podwójną panierką ( mąka - jajko - bułka tarta ) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron .


Podajemy z ulubionymi dodatkami . Młode ziemniaczki i buraczków jako surówka albo na ciepło będzie to idealny duet .