2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
ZALEWA
3 szklanki ziemnej wody
2 1/2 szklanki octu 10%
2 1/2 szklanki cukru
12 ziaren ziela angielskiego
2 małe łyżki pieprzu czarnego
2 małe łyżki gorczycy
1 duża kopiasta łyżka soli
1 duża łyżka łyżka curry
Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie.
Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka.

Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki.

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka (najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut.
Gotową, jeszcze ciepłą (najlepiej) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki (jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody, nic się nie stanie ) .

Gotowe ogórki zakręcamy mocno, pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem (jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną) od zagotowania około 15 do 20 minut.
Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach.
Idealny dodatek do kanapek, burgerów.
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra.