11 sierpnia 2023

Wrap z rukolą i kurczakiem w sezamie


3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta curry 
szczypta ostrej papryki
3 placki tortilli 
30 g rukoli 
1 pomidor czerwony 
9 plastrów ogórka zielonego
5 jajek 
czarnuszka
1 łyżeczka masła 
1 łyżeczka czarnuszki
przyprawy - sól , pieprz biały , 

  DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
2-3 jajka 
bułka tarta wymiesza z sezamem 

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki dodajemy przyprawy (słodka papryka, tymianek, biały pieprz, przyprawa do kurczaka, curry i ostrą paprykę) . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia. Po upływie czasu panierujemy w podwójnej panierce (mąka, rozbełtanym jajkiem i bułka tarta z sezamem) . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku, temperatura 180 °C około 40 minut po 20 minutach kurczaka obracamy i pieczemy na złoty kolor. 

 

Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie gdy studzimy kurczaka przygotowujemy jajecznicę z 5 jaj na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem i posypuję czarnuszką. 
Gdy mamy przestudzonego kurczaka i gotową jajecznicę, przystępujemy do składania naszego wrap. 
Podpieczony placek tortilla na to układamy rukolę, kurczaka, jajecznicę z czarnuszką.

 

Następnie układamy resztę warzyw pokrojonych w plastry. 


Gdy mamy już wszystko ułożone zwijamy ciasno wrapa ( najpierw 1/3 dołu a później boki i owijamy w folię aluminiową ) . 

05 sierpnia 2023

Grillowana pierś z kurczaka


4 pojedyncze piersi z kurczaka 
przyprawy- tymianek, pieprz biały, słodka papryka, suszony czosnek, curry, sól 

Pierś z kurczaka posypujemy solą i pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu. Następnie oprószamy delikatnie przyprawami 
(z jednej strony wszystkimi przyprawy a z drugiej tylko słodka papryka, pieprzem i curry) . 
Pierś grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu na ładny złoty kolor z obu stron około 30 minut. 

21 lipca 2023

Ogórki kanapkowe


2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości

  ZALEWA
3 szklanki ziemnej wody
2 1/2 szklanki octu 10%
2 1/2 szklanki cukru
12 ziaren ziela angielskiego
2 małe łyżki pieprzu czarnego 
2 małe łyżki gorczycy
1 duża kopiasta łyżka soli
1  duża łyżka łyżka curry 

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie. 
Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka. 


Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki.


Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę.

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka (najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut. 
Gotową, jeszcze ciepłą (najlepiej) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki (jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody, nic się nie stanie ) . 


Gotowe ogórki zakręcamy mocno, pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem (jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną) od zagotowania około 15 do 20 minut. 

Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach.  
Idealny dodatek do kanapek, burgerów. 

Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra.