27 sierpnia 2023

Rolada z mięsa mielonego indyczego ze szpinakiem i mozzarellą


700 g mielonego mięsa indyczego
1 jajko 
1 ząbek czosnku 
6 brył szpinaku mrożonego
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
1 mozzarella
przyprawy- sól , pieprz , majeranek , gałka muszkatołowa

Na patelnię nakładamy masło dokładamy szpinak . Smażymy do rozmrożenia i odparowania wody ze szpinaku . Doprawiamy przyprawami sól , pieprz i suszony czosnek . Pozostawiamy do wystudzenia . 
Do mielonego mięsa indyczego dokładamy jajko , czosnek oraz do smaku sól , pieprz biały oraz majeranek . Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie rozkładamy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 10 cm . 


Na rozłożone mięso wykładamy szpinak oraz poszarpaną 
mozzarellę .  


Gotowe mięso zwijamy w rulon , zawijamy w papier na którym było rozłożone mięso , przekładamy do naczynia żaroodpornego lub długiej brytfanki i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę . Następnie wyciągamy , odkrywany mięso , pieczemy około 30 minut w 150 °C z termoobiegiem w parze wodnej ( na dnie piekarnika musimy mieć naczynie z wodą ) po upływie tego czasu przełączamy na opcję góra-dół i temperaturze 200 °C na kolejne 30 do 40 minut .


Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry i podajemy z ulubioną surówka . 

18 sierpnia 2023

Pasta z wędzonej makreli i jajek

 Dziś coś z szybkiej , smacznej i zdrowej kuchni . 


1 średnia makrela wędzona
4 jajka 

Jajka gotujemy na twardo. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Obrane jajka przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy. Dokładamy obraną makrelę i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. 

Pasta jest idealna na toście z plastrem pomidora lub na kromce chleba i posypany prażoną cebulką. 


11 sierpnia 2023

Wrap z rukolą i kurczakiem w sezamie


3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta curry 
szczypta ostrej papryki
3 placki tortilli 
30 g rukoli 
1 pomidor czerwony 
9 plastrów ogórka zielonego
5 jajek 
czarnuszka
1 łyżeczka masła 
1 łyżeczka czarnuszki
przyprawy - sól , pieprz biały , 

  DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
2-3 jajka 
bułka tarta wymiesza z sezamem 

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki dodajemy przyprawy (słodka papryka, tymianek, biały pieprz, przyprawa do kurczaka, curry i ostrą paprykę) . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia. Po upływie czasu panierujemy w podwójnej panierce (mąka, rozbełtanym jajkiem i bułka tarta z sezamem) . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku, temperatura 180 °C około 40 minut po 20 minutach kurczaka obracamy i pieczemy na złoty kolor. 

 

Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie gdy studzimy kurczaka przygotowujemy jajecznicę z 5 jaj na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem i posypuję czarnuszką. 
Gdy mamy przestudzonego kurczaka i gotową jajecznicę, przystępujemy do składania naszego wrap. 
Podpieczony placek tortilla na to układamy rukolę, kurczaka, jajecznicę z czarnuszką.

 

Następnie układamy resztę warzyw pokrojonych w plastry. 


Gdy mamy już wszystko ułożone zwijamy ciasno wrapa ( najpierw 1/3 dołu a później boki i owijamy w folię aluminiową ) .