Placuszki bananowe idealne na śniadanie , obiad w domu czy w drodze a może i nawet w pracy .
Idealnie smakują z owocami , musem , dżemem . Smakują dużym i małym łasuchom.
3 bardzo dojrzałe banany
2 duże jajka
200 ml mleka
2 łyżka cukru pudru
1 małą łyżeczka proszku do pieczenia
1 małą łyżeczka mielonego cynamonu
200 - 250 g mąki żytniej (typ 720)
Banana rozgniatamy widelcem na gęstą papkę .
Mąkę , proszek do pieczenia , cynamon przesiewamy przez sitko do większej miski . Do całości wbijamy jajko , wlewamy mleko i dokładamy banany . Delikatnie mieszamy dosypując mąkę (gęstość taka by ciasto delikatnie spływało z łyżki) .
Gotowe ciasto pozostawiamy na około 1 godzinkę . Po upływie czasu placuszki smażymy na suchej patelni (możemy użyć niewielkiej ilości oleju) .
Gdy nasze placuszki zaczną robić się złote na bokach to pora obrócić i piec z drugiej strony na złoty kolor .
U mnie dziś zagościł mus owocowy podawany na ciepło lub zimno .
Przepis znajdziecie po linkiem .: https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/09/mus-owocowy-do-deserow.html